U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena izložba slika sa likovne kolonije „Sićevo 2017“

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba slika sa 53. međunarodne likovne kolonije „Sićevo 2017“, čiji je organizator Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša.

Izložbu je otvorio upravnik Galerije Zoran Andonov, koji je između ostalog naglasio da je ovo prva izložba godišnjeg programa Galerije „Metodi Meta Petrov“ za 2018. godinu, kao i da svake godine, po tradiciji, godišnji izložbeni program počinje upravo postavkom radova sa likovne kolonije „Sićevo“.

Takođe, Andonov je istakao značaj i dugu tradiciju ove likovne kolonije – jedne od najstarijih na ovim prostorima, koju je početkom 20. veka pokrenula Nadežda Petrović. Poznata slikarka je daleke 1905. godine okupila kolege iz Hrvatske i Slovenije, sa idejom da se kroz ovakav vid kulturne saradnje i manifestacije kao što su likovne kolonije radi na očuvanju likovne tradicije i unapređenju stvaralaštva u oblasti likovne kulture, rekao je Andonov.Postavka koju je Galeriji u Dimitrovgradu ustupila Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša sadrži ukupno 20 slika rađenih u različitim tehnikama – ulje na platnu, akril na platnu i kombinovana tehnika. Autori likovnih ostvarenja nastalih u okviru kolonije „Sićevo 2017“ su umetnici iz zemlje i inostranstva: Mirjana Anđelković, Aleksandar Dević i Aleksandar Milanović iz Niša, Siniša Žikić, Slobodan Milosavljević Gane i Dušan Mitić iz Beograda, Snežana Manasić iz Pančeva, kao i Miomir Mišo Vemić iz Crne Gore, Toni Čatlseki iz Makedonije, Milan Đurić iz Mađarske i Martin Due iz Norveške.D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar