Učenici Gimnazije u Dimitrovgradu uspešni takmičari – za sada ostvarena tri plasmana za republička takmičenja

Učenici Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu i ove školske godine uspešno i aktivno učestvuju na takmičenjima iz različitih oblasti. Prema dosadašnjim rezultatima, najviše uspeha pokazali su iz oblasti jezika, prirodnih nauka i sporta – u kojima se troje učenika Gimnazije plasiralo za učešće na republičkim takmičenjima.

Maturantkinja Mila Mladenov sa postignutih 34 poena osvojila je treće mesto na Okružnom takmičenju iz stranih jezika za učenike četvrtog razreda, koje je održano u Gimnaziji u Pirotu. Postignutim uspehom plasirala se na Republičko takmičenje, koje će biti održano 14. aprila u Valjevu.

Učenica prvog razreda Nikolina Sokolov, koja je u Gimnaziju došla kao učenik generacije Osnovne škole „Hristo Botev“, na Okružnom takmičenju iz biologije održanom u Pirotu osvojila je 92 poena i drugo mesto, te će svoju školu predstavljati i na Republičkom takmičenju iz biologije, koje je planirano za drugu polovinu maja.

U oblasti sporta odlično se pokazao učenik trećeg razreda Aleksa Kop, koji se osvojenom prvom pozicijom na Okružnom i Međuokružnom takmičenju u sportskoj gimnastici u Pirotu plasirao za Republičko takmičenje – i to kao jedini učesnik iz Pirotskog okruga. Na Republičkom takmičenju u sportskoj gimnastici za srednje škole Kop je među 30 takmičara zauzeo 19. mesto.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar