Branko Ružić: Radimo na unapređenju položaja manjina

Predložene izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina su “korak dalje” u unapređenju položaja manjinskih zajednica u Srbiji i jedan od najvažnijih jer se odnosi na obrazovanje, kulturu, javno informisanje i korišćenje jezika, rečeno je danas o Nacrtu ovog zakona na okruglom stolu u Beogradu, objavljeno je na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Rad na poboljšanju položaja manjina obaveza je svih, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, podsetivši da više od 13 odsto stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina.

On je naveo da je unapređenje položaja manjina i uslova za ostvarivanje njihovih prava prioritet Vlade Srbije, i da Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave, u skladu sa svojim nadležnostima, radi na propisima o matičnim knjigama, službenoj upotrebi jezika i pisma, unapređenju vođenja posebnog biračkog spiska…

“Težimo poboljšanju pozicije Nacionalnih saveta, smanjenju preterane politizacije, transparentnom finansiranju…”, rekao je Ružić i dodao da očekuje konstruktivne predloge kako bi se zakon što pre našao pred Skupštinom.

Ministar je podsetio da se u drugoj polovini ove godine održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina i kazao da je najvažnije da se unapredi vođenje biračkog spiska, koji će biti ažuriran i postaće deo jedinstvenog biračkog spiska.

“Pozivam sve pripadnike manjine da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u kreiranju politika koji se odnose na njihov položaj”, rekao je ministar.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podvukao je važnost iskrene diskusije o poboljšanju položaju manjina, što je, kako kaže, proces koji se nikada ne završava.

“Ovo je veoma dobar zakon koji je napisala Srbija za svoje stanovnike. Ohrabrujem sve da se pridruže, da radimo zajedno, to je ključno”, kazao je Oricio.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da ljudska vrsta raste kroz toleranciju i inkluzivnost, te podvukao da veća prava manjina ne znače manja prava većine.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal rekao je da će budući zakon omogućiti svim stanovnicima da im Srbija postane dom. On je naveo da nacionalni saveti imaju zamerke na neke delove koji se odnose na kulturu i javno informisanje, ali da će nakon rasprave ovo biti zakon koji će olakšati put ka EU.

Direktor YUCOM Milan Antonijević rekao je da je predlog novog zakona “korak dalje”, ali da je najvažnija njegova primena u praksi.

“Mi već više od 20 godina pratimo položaj manjina i mogu dati pozitivnu ocenu o predloženim izmenama i dopunama. Akcioni plan za manjine i akcioni plan za Poglavlje 23 jasno stavlja pred Srbiju veliki broj obaveza. Nacionalni saveti imaju određene primedbe, razgovaraćemo sa njima”, rekao je Antonijević.

Izvor i foto: www.mduls.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar