a
 

U Pirotu, 2. septembra veliki narodni zbor protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini

Inicijativa „Odbranimo reke Stare planine“ u nedelju, 2. septembra na Crvenom trgu u Pirotu organizuje veliki narodni zbor protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

Iz Inicijative saopštavaju da je ukupan doprinos mini hidroelektrana elektro-energetskom sistemu Srbije izuzetno mali uz katastrofalan uticaj na životnu sredinu i totalno uništenje reka.

„Struja iz mini hidroelektrana je višestruko skuplja i plaćamo je svi mi kao posebnu stavku na računima za struju (naknada za povlašćene proizvođače električne energije). EPS otkupljuje električnu energiju od njih po većoj ceni, a razliku između regularne i povlašćene cene plaćaju građani. Korist ima samo pojedinac – investitor koji je sagradio mini hidroelektranu“ – navode iz Inicijative „Odbranimo reke Stare planine“.

Organizatori narodnog zbora pod sloganom „Reci ne za MHE“, u cilju opstanka ljudi, biljnih i životinjskih vrsta, očuvanja zdrave životne sredine, opstanka, zdravlja i budućnosti dece, pozivaju građane da prisustvuju skupu koji je zakazan za 17:00 časova.

 A. Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Latest comment
  • Bravooo Piroćanci! Imate podršku cele Srbije! Samo napred, nedajte da nam unište prirodno blago. Ne MHE!

Ostavi komentar