a
 

Večeras se čeka Julijanska nova godina

Pravoslavna, Srpska ili Julijanska nova godina u Beogradu će večeras biti obeležena vatrometom ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

Dvadeset gradova širom Srbije organizuje javni doček Srpske nove godine na trgovima uz muziku i tople napitke.

Kafane, restorani, klubovi, kafići i hoteli u prestonici i mnogim gradovima Srbije takođe organizuju doček, ali po znatno nižim cenama nego 31. decembra.

Organizovanog dočeka Stare Pravoslavne Nove godina biće i u drugim gradovima u Srbiji, a naročiti bogat i raznovrstan program najavljuje Novi Sad, evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

Julijanska nova godina se dočekuje po starom Julijanskom klandaru i prethodi prazniku Svetog Vasilija Velikog.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar