Vladica Tošič na konferenciji ,,Značaj rumunskog predsedavanja Evropskom unijom za Srbiju i Zapadni Balkan”

Centar za spoljnu politiku uz podršku Hanns Seidel fondacije u Srbiji i u Crnoj Gori, organizovao je 20. februara u Beogradu međunarodnu konferenciju ,,Značaj rumunskog predsedavanja Evropskom unijom za Srbiju i Zapadni Balkan”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 430-633x1024.jpg
U radu konferencije učestvovao je Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine Grada Pirota i kopredsednik Euroregiona Nišava. Tošić je sa učesnicima konferencije razmenio iskustva iz prekogranične i regionalne saradnje srpskih i bugarskih opština. Takođe, prezentovao je i najavio novu inicijativu grada Pirota za osnivanje EGTC-a EUROBALKAN.

This image has an empty alt attribute; its file name is 431-1024x768.jpg
Rumunija, koja od nedavno predsedava Savetom Evropske unije, tradicionalno održava dobre i prijateljske odnose sa Republikom Srbijom, o čemu svedoči i činjenica da se politički dijalog vodi redovno, na najvišem nivou. U prilog posvećenosti Rumunije pomoći Srbiji u procesu evrointegracija ide i prošlogodišnji Treći kvadrilateralni susret održan u Bukureštu, sa akcentom na regionalnim perspektivama interkonekcije kao i evropskim perspektivama regiona Zapadnog Balkana. Tokom nedavne posete Beogradu, predsednica rumunske Vlade Vjorika Dančila je izjavila da će Rumunija podržati Srbiju na svom putu ka Evropskoj uniji, ali da dinamika neće zavisiti samo od njih, već i od ostalih država članica, posebno Nemačke.

Ministarka koordinator predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije, Lilijana Pavlova, savetovala je Zagreb da prilikom predsedavanja u prvoj polovini 2020. godine Hrvatska bude na oprezu, usled stalnih promena i prilagođavanja prioriteta. Isto tako treba uzeti u obzir nepredvidive međunarodne odnose na relaciji Zagreb – Beograd, koji mogu potencijalno usporiti put Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, što bi dovelo u pitanje i regionalnu stabilnost tokom naredne godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 432-1024x768.jpg
Usled duboke političke krize u Francuskoj i skorašnjeg saopštenja Angele Merkel da će se povući sa čela CDU nakon isteka mandata, čini se da Zapadni Balkan na početku 2019. neće biti u fokusu Brisela. Ipak, problemi kao što su povećanje taksi od 100% na robne proizvode iz Srbije od strane kosovske Vlade mogu produbiti političku krizu na najosetljivijem području Zapadnog Balkana, što se može negativno reflektovati na odnose u celokupnom regionu.

U radu konferencije učestvovali su Oana Cristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije sa Evropskom unijom, Oana Popescu, direktorka Global focus Centra, Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Dan Lazea, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka u Bukureštu, Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu, Ingris Šikova sa Sofijskog univerziteta, Jovan Teokarević, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i Sandro Knezović, viši naučni saradnik na Institutu za razvoj i međunarodne odnose, u Zagrebu.

Izvor i foto: Euroregion Nišava UG Ponišavlje

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar