Dani bugarskog filma u Nišu od 1. do 3. marta

Povodom nacionalnog praznika Republike Bugarske, u velikoj sali Niškog kulturnog centra će se i ove, pete godine zaredom, održati festival „Dani bugarskog filma“, u periodu od 1. do 3. marta. Tom prilikom govorili su generalni konzul Republlike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić na konferenciji za novinare u bugarskom konzulatu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 517-680x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 518-680x1024.jpg

U petak 1. marta, biće emitovan domaći film „Južni vetar“ u kome zapaženu ulogu igra popularni bugarski glumac Ivajlo Zaharijev, u Srbiji poznat iz serije „Balkanska mafija“, koji će prisustvovati projekciji filma.

Drugi dan posvećen je dokumentarnim ostvarenjima etničkih Bugara koji žive u Srbiji. Tom prilikom će biti prikazan film „Paziteli na kulturnoto nasledstvo“ – delo Darka Anačkova, predsednika Bugarsko-srpskog centra u Vranju, kao i prva epizoda serije „Našenci“ – delo Petra Videnova, urednika portala „Far“ iz Caribroda. Epizoda je posvećena poznatoj srpskoj glumici Paulini Manov, koja vodi poreklo iz Caribroda.

U nedelju, 3. marta od 12:00 časova biće organizovana inicijativa „Sabuždane s horo“, gde će pripadnici bugarske manjine iz svih krajeva sveta zaigrati narodno kolo i to na više lokacija – u Caribrodu, Bosilegradu, Zaječaru, Vranju, a u Nišu u prostorijama udruženja „Caribrod“, „Balkan“ i „Rila“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 519-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 520-1024x680.jpg

U 18:30 časova biće prikazan igrani film „Пътуване към Йерусалим“. Nakon toga u prostorijama NKC-a biće organizovan koktel od strane Konzulata povodom nacionalnog praznika Republike Bugarske.

Filmovi će biti emitovani sva tri dana od 18:30 časova, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Na preskonferenciji je takođe bilo reči o bilateralnim odnosima Bugarske i Srbije, o kojima je govorio Edvin Sugarev.

Teodora Stojančov

Foto: DIP Production

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar