a

Inicijativa za otvaranje Bugarsko-srpskog centra u Bujanovcu

Generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev i konzul Nikolaj Kolev posetili su Vranje i Bujanovac.

Oni su sa Darkom Anačkovim, predsednikom Bugarsko-srpskog centra u Vranju najpre obišli Predškolsku ustanovu „Naše dete“, gde su sa direktorkom Vesnom Terzić razgovarali o saradnji sa nekim partnerskim vrtićem u Sofiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 209-1024x683.jpg

Zaključeno je da bi sa srpske strane to mogao da bude vrtić „Čarolija“ u Vranju, čija bi se deca i vaspitači družili sa svojim vršnjacima i kolegama u Sofiji, pri čemu bi bila razmenjena iskustva o predškolskom vaspitanju dece u Srbiji i Bugarskoj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x683.jpg

Takođe su posetili i Narodni univerzitetet u Vranju, gde su sa direktorkom Gordanom Dimitrijević razgovarali o saradnji na polju kulture i obrazovanja.

Na kraju su obišli i Bujanovac i sastali se sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine Sinišom Duškovim i Ivom Diškovom, koji su inicijatori za otvaranje Srpsko-bugarskog centra u tom gradu.

Slobodan Aleksić (izvor: BSC Vranje)

Foto: BSC Vranje

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar