a

Udruženje „Šopsko oro“ iz Pančeva organizuje prvi Festival šopske salate. Manifestacija će biti održana 15. juna kod Bele stene na Dunavu, a prijave mogu da se podnose već od danas.

Kako nam je rekao potpresednik udruženja „Šopsko oro“ Ljubinko Markov prvenstvena namera je da se još više populariše taj najpoznatiji specijalitet šopske kuhinje, da se učesnici i poseteoci druže i provesele na prvoj manifestaciji takve vrste u svetu, da se naravno oceni kvalititet, ukus i izgled svakog takmičarskog uzorka i ako sve prođe kako treba, da festival postane tradicionalan.

Sastojke za spravljanje će donositi sami takmičari, a zamišljeno je da se šopska slata izlaže u porcijama od po pola kilograma, koje će ocenjivati stručni žiri. U prvom planu je naravno ukus, ali će se uzimati u obzir i vizuelni izgled, način serviranja i ukupan kvalitet.

Prema rečima Ljubinka Markova uz salatu će ići i domaća rakija, a da se ne bi samo mezilo organizatori će obezebediti pečeno prase i orkestar koji će uveseljavati posetioce i takmičare.

Markov takođe kaže da će se u saradnji sa stručnim žirijem preduzeti i prvi koraci da se šopska salata „brendira“, kao i da su za prva tri mesta predvidjeni pahari, a za sve učesnike zahvalnice. On poziva zaintersovane takmičare da se za dodatne informacije jave na telefon: 064 – 642-10-81.

Slobodan Aleksić

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar