Udruženje „Šopsko oro“ iz Pančeva organizuje prvi Festival šopske salate. Manifestacija će biti održana 15. juna kod Bele stene na Dunavu, a prijave mogu da se podnose već od danas.

Kako nam je rekao potpresednik udruženja „Šopsko oro“ Ljubinko Markov prvenstvena namera je da se još više populariše taj najpoznatiji specijalitet šopske kuhinje, da se učesnici i poseteoci druže i provesele na prvoj manifestaciji takve vrste u svetu, da se naravno oceni kvalititet, ukus i izgled svakog takmičarskog uzorka i ako sve prođe kako treba, da festival postane tradicionalan.

Sastojke za spravljanje će donositi sami takmičari, a zamišljeno je da se šopska slata izlaže u porcijama od po pola kilograma, koje će ocenjivati stručni žiri. U prvom planu je naravno ukus, ali će se uzimati u obzir i vizuelni izgled, način serviranja i ukupan kvalitet.

Prema rečima Ljubinka Markova uz salatu će ići i domaća rakija, a da se ne bi samo mezilo organizatori će obezebediti pečeno prase i orkestar koji će uveseljavati posetioce i takmičare.

Markov takođe kaže da će se u saradnji sa stručnim žirijem preduzeti i prvi koraci da se šopska salata „brendira“, kao i da su za prva tri mesta predvidjeni pahari, a za sve učesnike zahvalnice. On poziva zaintersovane takmičare da se za dodatne informacije jave na telefon: 064 – 642-10-81.

Slobodan Aleksić

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar