Niška tribina o ulozi manjina u očuvanju multikulturalnosti: Zajedno smo jači

U Nišu će uskoro biti formirana Asocijacija udruženja koja okupljaju pripadnike nacionalnih manjina, pošto se samo zajedničkim snagama može izvršiti dovoljno jak pritisak na vlast, kako bi se izdejstvovao njihov bolji položaj. Prvi zadatak Asocijacije mogao bi da bude obezbeđenje prostora za Multikulturni centar koji će biti dostupan za sva manjinska udruženja, jedan je od zaključaka tribine “Uloga manjina u očuvanju multikulturalnosti”, održane sinoć u Nišu.

Na tribini se moglo čuti da Savet za ljudska i manjinska prava grada Niša ne funkcioniše, a da je i prethodno bio prilično neefikasan, zbog čega je potrebno promeniti način izbora članova. Pojedini predstavnici manjinskih udruženja kazali su da je neophodno izdejstvovati budžetska sredstva za informisanje manjina, a pre svega za emisije na jezicima manjina na nekoj od lokalnih televizija. Čuli su se i predlozi da se umesto aktuelnih opštih konkursa za projektno finansiranje udruženja građana ubuduće raspisuju “parcijalni” konkursi, među kojima i konkurs za finansiranje projekata manjinskih udruženja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1024x680.jpg

Zamenik predsednika Zavičajnog udruženja “Caribrod” Perica Stojčev kazao je da će se nacionalne manjine za sve ovo lakše izboriti kroz Asocijaciju nego pojedinačno, ali da će članstvo u toj “labavoj organizaciji” biti dobrovoljno. Sva udruženja koja postanu članovi Asocijacije sačuvaće svoju autonomiju, a ona će sarađivati i sa udruženjima koja joj ne pristupe. U povremeno žučnoj debati, čulo se i mišljenje da bi formiranje Asocijacije mogao biti pogrešan potez, pošto bi manjine na taj način bile dodatno “izolovane” i “marginalizovane”, umesto da se integrišu i povežu sa lokalnom i širom zajednicom.

– Formiranje Asocijacije i Multikulturnog centra su dobri potezi. Dobro je i rešavanje problema kroz izvestan pritisak, odnosno zajednički nastup prema donosiocima odluka, od lokalne vlasti, preko republičkih poslanika, do predsednika Aleksandra Vučića – rekao je Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 148-683x1024.jpg

Sugarev je podsetio da je multikulturalnost osnovni princip savremenog sveta, a da na tom principu funkcioniše i Evropa. Multikulturalnost, između ostalog, podrazumeva prihvatanje, razumevanje i uvažavanje drugoga – sa drugačijim jezikom, kulturom, religijom ili istorijom, kao sebe samog.

– Savremene države su multikulturalne, nisu jednonacionalne, ako ne računamo izuzetke, kao što je, recimo, Severna Koreja. Zajednički suživot nije uvek jednostavan i može izazvati trenja, ali moramo da se naučimo da živimo na taj način. Uostalom, bibliju multikulturalnosti je napisao čovek sa ovih prostora, Ivo Andrić, i to je njegov roman “Na Drini ćuprija” – rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 149-683x1024.jpg

Slavica Andonov, članica Saveta za ljudska i manjinska prava, dodala je da ukoliko manjine u Nišu budu delovale svaka za sebe, teško da će postići nešto. Ona je podsetila da u Nišu živi najviše Roma, pa Bugara, a da ima i Makedonaca, Slovenaca, Hrvata, Jevreja, Italijana, Rusina…

– Romska nacionalna manjina nije samo najbrojnija, već i najupornija i najsložnija u nastojanju da realizuje svoje potrebe. Rezultat toga je da je Skupština grada Niša prošle godine usvojila Lokalni akcioni plan (LAP) za romsku manjinu, na osnovu kojeg je osnovan Romski kulturni centar. Sada je potrebno obezbediti jedan Multikulturalni centar, u kojem bi i sve ostale manjinske zajednice mogle da deluju i naizmenično predstavljaju svoje kulturno nasleđe, tradiciju i identitet – rekla je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 150-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 151-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 152-1024x683.jpg

Kariman Alijević, takođe član Saveta, kazao je da mu “mnogo smeta” što je samo romska zajednica obezbedila svoj LAP i prostor za prezentovanje svoje kulture, iako je to “rezultat delovanja” i predstavnika drugih manjinskih udruženja u gradskom Savetu. Asocijacija će, svakako, delovati brže, efikasnije i bolje od Saveta, koji se sastaje jednom mesečno i radi birokratizovano.

Emil Vacev, predsednik Odbora za manjinska pitanja i Saveta za nacionalne manjine SNS-a, kazao je da su predstavnici niške Gradske uprave već ponudili manjinama lokale za Multikulturni centar, ali da je problem što su skoro svi oni opterećeni komunalnim i drugim dugovima. Udruženja koja okupljaju pripadnike manjina nisu u stanju da takva dugovanja izmire. Stojčev je kazao da je to relativno lako rešiv problem, pošto je reč o zastarelim dugovanjima koja se mogu otpisati u sudskim postupcima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 153-1024x683.jpg

Na tribini su, osim predstavnika bugarske manjine, govorili i predstavnici romske, makedonske i hrvatske manjine. Njen organizator je Zavičajno udruženje “Caribrod”. Održana je u okviru projekta “Širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti”, koje finansijski podržava bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa Generalnim konzulatom Bugarske u Nišu.

MIRO ČAVARA: SEGREGACIJA

– Od Asocijacije i Multikulturnog centra, koji bi dodatno izolovali ionako margionalizovane manjine, bolje je formiranje neke vrste Kulturne stanice, u okviru koje bi svoje kulturno nasleđe predstavljale kako sve manjine, tako i većinski narod i svi građani Niša. Na taj način bi bio uspostavljen interkulturni dijalog, koji je krajnje nužan. Nažalost, u Srbiji, od vrha nadole, postoji segregativni multikulturalnizam, što nikako nije dobro – ocenio je Miro Čavara, predsednik niške Udruge “Široko”, koja okuplja pripadnike hrvatske nacionalne manjine.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar