Tužba protiv investitora MHE i zatev da Trivan dođe u Rakitu

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Goran Čabradi izjavio je da je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan dužan da spreči nezakonitu izgradnji mini- hidroelektrane u Rakiti, a ako to ne uradi smatraće se saučesnikom u zločinu protiv prirode i kršenju pravnog poretka Srbije, preneo je Fonet.

Trivan je dužan da ode u Rakitu i da svojim autoritetom primora investitora da prekine radove na izgradnji male hidroelektrane i vrati korito reke u prvobitno stanje, kako mu je naloženo izvršnim rešenjima nadležnih službi i inspekcijskih organa, istako je Čabradi.

On je podsetio da je ekološka inspekcija još u aprilu zabranila sve radove u Rakiti i naložila investitoru da iz korita reke izvadi sve cevi u dužini 300 i 350 metara.

Umesto toga, investitor je nastavio sa radovima i zbog toga su Zelena stranka i Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Savez mesnih zajednica Stare planine Ministarstvu zaštite životne sredine uputili zahtev da u Rakiti izvrši hitan inspekcijski nadzor, kako bi se sprečilo dalje uništavanje reke i prirode.

U međuvremenu meštani Rakite su tužili investitora MHE Sudu u Pirotu jer Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Saveza mesnih zajednica Stare planine navode da je investitor 5. jula nastavio sa radovima na postavljanju cevovoda u koritu Rakitske reke, uprkos zabrani radova od 4. januara 2019. od strane inspekcije, navodi Danas.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvori: Fonet, Danas)

Foto: Stefan Pavić (selo Rakita 5. jula 2019. god.)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar