a

Tužba protiv investitora MHE i zatev da Trivan dođe u Rakitu

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Goran Čabradi izjavio je da je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan dužan da spreči nezakonitu izgradnji mini- hidroelektrane u Rakiti, a ako to ne uradi smatraće se saučesnikom u zločinu protiv prirode i kršenju pravnog poretka Srbije, preneo je Fonet.

Trivan je dužan da ode u Rakitu i da svojim autoritetom primora investitora da prekine radove na izgradnji male hidroelektrane i vrati korito reke u prvobitno stanje, kako mu je naloženo izvršnim rešenjima nadležnih službi i inspekcijskih organa, istako je Čabradi.

On je podsetio da je ekološka inspekcija još u aprilu zabranila sve radove u Rakiti i naložila investitoru da iz korita reke izvadi sve cevi u dužini 300 i 350 metara.

Umesto toga, investitor je nastavio sa radovima i zbog toga su Zelena stranka i Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Savez mesnih zajednica Stare planine Ministarstvu zaštite životne sredine uputili zahtev da u Rakiti izvrši hitan inspekcijski nadzor, kako bi se sprečilo dalje uništavanje reke i prirode.

U međuvremenu meštani Rakite su tužili investitora MHE Sudu u Pirotu jer Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Saveza mesnih zajednica Stare planine navode da je investitor 5. jula nastavio sa radovima na postavljanju cevovoda u koritu Rakitske reke, uprkos zabrani radova od 4. januara 2019. od strane inspekcije, navodi Danas.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvori: Fonet, Danas)

Foto: Stefan Pavić (selo Rakita 5. jula 2019. god.)

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar