a

Završene pripreme za automatizovano carinjenje uvoza i izvoza

Pojednostavljene, modernizovanje carinske procedure, efikasnije poslovanje i veća pravna sigurnost su osnovni ciljevi Ministarstva finansija, izjavila je državna sekretarka u tom ministarstvu Danijela Vazura na ceremoniji završetka projekta tehničke podrške “Priprema za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka”.

Vazura je na skupu u organizaciji Uprave carina i Delegacije Evropske unije u Privrednoj komori Srbije podsetila da je 17. juna usvojen novi Carinski zakon i podzakonski akti, kojim je stvoren pravni okvir za primenu novih procedura i navela da zakonom previđeni carinski postupak treba da postane “bespapirni”, odnosno da se carina na taj način dodatno približi evropskim standardima.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom rekao je da je to veliki iskorak ka EU, kao i da su carinske službe važan korak za članstvo Srbije u EU i da je Delegacija EU spremna da pomogne u daljim koracima.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević istakao je da svi projekti i aktivnosti Ministarstva finansija i Uprave carina imaju za cilj da pojednostave procedure poslovanja kompanijama, da se smanje troškovi, poveća kapital i konkurentnost kompanija, odnosno prihoda, kao i priliva novca u budžet Srbije.

On je zahvalio Delegaciji EU na finansiranju pripremnog projekta za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka, ukazujući da sada ide primena i da se nada da će Srbija i u tom delu moći da računa na podršku Unije. Projekat je trajao od septembra 2017. godine.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Uprava Carina / Beta / Fonet)

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar