Za opštine pogođene migrantskom krizom pomoć od skoro 21 milion evra

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Arne Gos potpisali su nove izmene Sporazuma o finansiranju, kojima će biti obezbeđena pomoć opštinama u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom, među kojima su Dimitrovgrad i Bosilegrad.

Od 20,8 miliona evra pomoći opštinama, Srbija je obezbedila 8,87 miliona, dok je nemački deo 11,9 miliona.

Reč je o 25 projekata čije će realizacije početi za četiri meseca u opštinama Beočin, Bujanovc, Žabari, Bosilegrad, Leskovac, Dimitrovgrad, Surdulica i Šid, a trebalo bi da budu zavšeni do juna 2022. godine. Planirano je da budu obnovljene škole, vrtići, centri za socijalni rad, dnevni centri, spavaonice za đake i poboljšani opšti uslovi za migrante.

Ministar Đorđević i direktor kancelarije KfW-a u Srbiji takođe su potpisali i tekst Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju. Prvi, izvorni Sporazum o finansiranju između Srbije i KfW-a Frankfurt, potpisan je novembra 2016. godine.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor i foto: minirzs.gov.rs)

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar