a

Za opštine pogođene migrantskom krizom pomoć od skoro 21 milion evra

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Arne Gos potpisali su nove izmene Sporazuma o finansiranju, kojima će biti obezbeđena pomoć opštinama u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom, među kojima su Dimitrovgrad i Bosilegrad.

Od 20,8 miliona evra pomoći opštinama, Srbija je obezbedila 8,87 miliona, dok je nemački deo 11,9 miliona.

Reč je o 25 projekata čije će realizacije početi za četiri meseca u opštinama Beočin, Bujanovc, Žabari, Bosilegrad, Leskovac, Dimitrovgrad, Surdulica i Šid, a trebalo bi da budu zavšeni do juna 2022. godine. Planirano je da budu obnovljene škole, vrtići, centri za socijalni rad, dnevni centri, spavaonice za đake i poboljšani opšti uslovi za migrante.

Ministar Đorđević i direktor kancelarije KfW-a u Srbiji takođe su potpisali i tekst Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju. Prvi, izvorni Sporazum o finansiranju između Srbije i KfW-a Frankfurt, potpisan je novembra 2016. godine.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor i foto: minirzs.gov.rs)

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar