Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama

Sa početkom nove školske godine počeće da se primenjuje novi pravilnik o đačkim ekskurzijama prema kome će biti jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, izjavila je za RTS da će po novom pravilniku u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju da to bude Republika Srpska, jer se ona ne smatra inostranstvom.

Kako je istakla cilj i svrha ekskurzije treba da bude potpuno isti za sve: obrazovno – vaspitni cilj mora biti postignut. Takođe, cilj je da deca upoznaju Srbiju i lepote Srbije i zato su u novom pravilniku jasno definisane regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili banje.

“Podelili smo Srbiju na osam regija, uvažili smo geografske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju” – podvlači pomoćnica ministra.

Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, će biti jasnije u smislu definisanja regija, ali ne samo regija nego i obilazaka kao i jedne obaveze – da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti – Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.

Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli, jer je veoma bitno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred Parlamentom i pred Savetom roditelja.

Teodora Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar