a

Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama

Sa početkom nove školske godine počeće da se primenjuje novi pravilnik o đačkim ekskurzijama prema kome će biti jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, izjavila je za RTS da će po novom pravilniku u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju da to bude Republika Srpska, jer se ona ne smatra inostranstvom.

Kako je istakla cilj i svrha ekskurzije treba da bude potpuno isti za sve: obrazovno – vaspitni cilj mora biti postignut. Takođe, cilj je da deca upoznaju Srbiju i lepote Srbije i zato su u novom pravilniku jasno definisane regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili banje.

“Podelili smo Srbiju na osam regija, uvažili smo geografske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju” – podvlači pomoćnica ministra.

Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, će biti jasnije u smislu definisanja regija, ali ne samo regija nego i obilazaka kao i jedne obaveze – da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti – Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.

Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli, jer je veoma bitno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred Parlamentom i pred Savetom roditelja.

Teodora Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar