Akcija PD „Preslap“: U srcu Jelašničke klisure

Da su za razvoj sporta i rekreacije od velike važnosti i aktivnosti u neposrednoj okolini velikih gradova, pokazala je i rekreativna akcija Planinarskog društva „Preslap“, održana 1. septembra u Jelašničkoj klisuri, na Suvoj planini. Prvobitno planirana kao klasična lokalna akcija, na mesec dana pred njeno održavanje, važnost akcije podignuta je dobijenom podrškom gradskih opština Niška Banja i Medijana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 56-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 57-1024x683.jpg

Sve ovo plod je snažne inicijative koju su pokrenuli meštani Jelašnice, Petar Ratković, sekretar Planinarskog društva „Preslap“ i Stevan Končar, predsednik Saveta građana Mesne kancelarije Jelašnica. Inicijativa za podršku akciji upućena je ka dve gradske opštine, koje su prihvatile da logistički i finansijski podrže održavanje ovakve aktivnosti, radi promocije Jelašničke klisure i razvoja sportsko-rekreativnih aktivnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 58-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 59-683x1024.jpg

O motivima za pokretanje inicijative, za dvojezični portal „Far“, Petar Ratković kaže:

„Kao član uprave Planinarskog društva „Preslap“, poznato mi je koliko naše društvo ulaže napora u pokretanju i razvitku brojnih manifestacija na jugu Srbije, koje se sve do jedne, održavaju uz podršku lokalnih samouprava. Lično sam angažovan u svakom od tih programa – međunarodni uspon na Ruj, akcija u Vrmdži, uspon na Devicu, akcija planinama Aleksinačke kotline, uspon na Radan, uspon na Crnook, Vlasinski uspon, Zaplanjski uspon, akcija na Kalafatu, akcija „Konstantinovo raskršće“, akcija na Seličevici u čast oslobodilaca Niša. Došlo je vreme da uradim nešto i za svoje rodno selo, u kome sam odlučio da živim i da se iskoriste potencijali Jelašničke klisure i za ovakve, manje zahtevne sportske aktivnosti. Podrška gradskih opština je neophodna za tako nešto. Jelašnica, kao selo bogate istorije i tradicije, na ulazu u Jelašničku klisuru, jeste usputna stanica planinarima u pohodu na Trem, ili penjačima i alpinistima kada vežbaju ili se takmiče na prirodnim stenama u klisuri, a u zadnje vreme održavaju se i plannske trke. Međutim, u Jelašnici nema planinarsko-rekreativnih akcija i naš zadatak bio je da i takvu sadržinu uvedemo na područje sela i klisure“, kaže Ratković.

This image has an empty alt attribute; its file name is 60-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 61-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 62-1024x683.jpg

Podrška koju je Planinarsko društvo „Preslap“ dobilo i odlična medijska promocija akcije, motivisali su čak 170-oro učesnika, ne samo iz Niša i okoline, već i iz Leskovca i Grdelice, da dođe na ovu interesantnu akciju.

Petar Ratković maestralno je proveo sve učesnike stazama svog detinjstva. Akcija je počela na izletištu „Potkapina“, na desnoj obali Jelašničke reke, a prva etapa bile su dve zanimljive stenovite formacije, zvane „Prozorac“ i „Carevo korito“. Već sa ovog mesta otvorio se fantastičan panoramski pogled ka selu Jelašnica, ka Niškoj Banji, ka gradu Nišu, a sa druge strane i ka glavnom grebenu Suve planine i vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem. Najviši vrh na ovoj trasi je Radov kamen (580 m), na pola puta između stenovitih formacija i sela Čukljenik. Mnogi učesnici nisu poverovali da je visok samo 580 metara, zato što je fantastičan vidikovac i utisak je da je ovo uzvišenje znatno više.

This image has an empty alt attribute; its file name is 63-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 64-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 65-1024x683.jpg

Zanimljiv je greben i iznad leve obale Jelašničke reke. Ovaj greben vodi prema uzvišenjima Inatovac (447 m) i Kobilica (337 m). Ono što se najpre zapaža, jeste pogled na greben koji su učesnici prešli u prvom delu akcije, izrazito stenovit. Greben prema Inatovcu i Kobilici je sa više zelenila, više ima šume, a manje stena i kamenjara, sve do podnožja Inatovca. Odavde se opet otvaraju lepi vidici. Uzvišenja Inatovac i Kobilica su mesta na koje meštani Jelašnice rado izlaze, uostalom i nalaze se u ataru ovog sela. Već za planinare i rekreativce iz Niša i drugih gradova, ovaj deo je manje poznat, ne ide se ovde tako često, kada je već i sama Jelašnička klisura u srcu ogromnog masiva Suve planine, te planinari radije odlaze na njene više vrhove.

This image has an empty alt attribute; its file name is 66-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 67-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 68-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 69-1024x683.jpg

Na završretku akcije, svim učesnicima je poslužen besplatan ručak u dvorištu Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Jelašnici. Polagano, na ceo dan boravka u prirodi, uz mnogo dobrog raspoloženja, razvuklo se ovih 12-tak kilometara trase. Akcija je naišla na pozitivan odjek među meštanima Jelašnice, a Planinarsko društvo „Preslap“ učiniće je tradicionalnom manifestacijom.

M. Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Portret Petra Ratkovića: Nenad Aleksandrov, slikar i planinar iz sela Rajčilovci kod Bosilegrad

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar