VIDEO: Neotkriveno blago „Svetog Kirika i Julite”

Visoko nad Smilovskim poljem ili Zabrđem, nagoveštavajući Staru planinu-imeniteljku Balkanskog poluostrva, sa njenom ogromnom kulturnom energijom, već duže od tri veka na planini Vidlič stoji manastir „Sveti Kirik i Julita“.

On je građevina Smilovčana, Zabrđana i svih pravoslavaca iz caribrodskog, pirotskog, pa i dela sofijskog kraja, koji su u njega ugradili ne samo u teškim vremenima stečena, a skoro od usta izdvojena sredstva, nego kako to hrišćansvo kaže – veru, nadu i ljubav.

Mada, nastao na mnogo starijoj osnovi građevine iz kasne antike, ovaj hram u današnjem obliku delo je protomajstora Kole iz sela Boljevdol, koji je svoj rad završio 1839. godine.

Manastirska crkva predstavlja lepu „riznicu“ ikona samokovskih životopisaca, otprilike iz polovine 19. veka. Bio je i prva škola u širem rejonu Zabrđa.

Manastir „Sveti Kirik i Julita“ u više navrata je bio čak i pust, ali je posle renoviranja početkom ovog veka i asfaltiranja puta do njega pre tri godine, postao ponovo ne samo duhovno, estetsko i kulturno žarište bugarske nacionalne manjine u Srbiji, nego je sve češće i meta turista i hodačasnika iz gotovo celog sveta.

Portal FAR vam nudi kadrove koji prikazuju lepotu ove građevine.

Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Medijski sadržaj je deo projekta “Bugarska manjina i četiri bisera duhovnosti” koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2019. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar