a

Novi protest i sastanak sa predsednikom Republike u cilju očuvanje reka Stare planine

Predstojeći vikend obeležiće dva važna događaja povodom otpora izgradnji derivacionih mini hidroelektrana na Staroj planini. Prvi je zakazani sastanak delegacije pokreta Odbranimo reke Stare planine i predsednika Aleksandra Vučića, a drugi je još jedno protestno okupljanje u staroplaninskom selu Topli Do.

This image has an empty alt attribute; its file name is 618-1024x683.jpg

Očekuje se da predsednik Srbije, nakon više zahteva od strane ORSP-a, 28. septembra, u subotu, primi predstavnike ovog pokreta u zgradi Predsedništva Republike kako bi razgovarali o izgradnji derivacionih mini hidroelektrana. Najavljeno je i obraćanje medijima po završetku sastanka. Ovo će biti prilika da javnost Srbije po prvi put čuje mišljenje Aleksandra Vučića o ovoj aktuelnoj temi koja je tokom protekle dve godine podigla na noge značajan deo stručne javnosti i meštane mnogih planinskih sela u Srbiji. Da podsetimo, protekle subote je u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva, u Pionirskom parku u Beogradu održan treći po redu protest ORSP-a protiv izgradnje MHE.

This image has an empty alt attribute; its file name is 619-1024x683.jpg

Istog dana kada i sastanak u Predsedništvu Republike, u Toplom Dolu će biti organizovan planinarski uspon na Midžor i svojevrsni filmski festival u večernjim časovima gde je kao gost najavljen Vladimir Manić, autor više dokumentarnih i obrazovnih filmova o Staroj planini. Dan nakon toga, u nedelju 29. septembra, planiran je protestni skup “Topli Do je rekao ne za MHE” sa početkom u 13 časova u organizaciji Saveza mesnih zajednica Stare planine.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar