Slučaj mini–hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prihvatio je da odlučuje o slučaju izgradnje mini-hidroelektrane „Zvonce“, kod sela Rakita u opštini Babušnica, saopštilo je nevladino Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti, a preneo „Radio Slobodna Evropa“ na čije se navode „Far“ poziva.

Kako je za taj radio izjavio Savo Manojlović iz tog udruženja, prestavka Komitetu ministara upućena je još 31. jula i u njoj se traži reakcija tog tela, pošto u Srbiji ne dolazi do izvršenja zakonske odluke da se u selu Rakita obustave radovi na izgradnji mini-hidroelektrane i da se „izvade bespravno postavljene cevi iz korita reke“.

Udruženje je obavešteno da je predmet prihvaćen na odlučivanje i da mu je dodeljen status „razmatranja sa pojačanom pažnjom“, precizirao je Manojlović.

“Zaveden je predmet u Komitetu Ministara Saveta Evrope. Imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Kostić protiv Srbije“ gde stoji da je država dužna da preduzme mere da se u svim narednim slučajevima takva rešenja sprovedu”, rekao je na kraju za „Radio Slobodna Evropa“ Savo Manojlović.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar