Novi CINS-ov dokumentarni film sa junakom Desimirom Stojanovim iz sela Rakita

Životna sredina dospela je u žižu javnosti zahvaljujući protestima građana protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemlji. Počeli su skromno, u planinskim selima na jugoistoku Srbije, ali su vremenom eskalirali i doveli do masovnih skupova širom zemlje. U svom novom dokumentarnom filmu CINS pokazuje cenu ove borbe kroz uvid u život jednog od simbola protesta Desimira Stojanova zvanog Desko iz sela Rakita.

Izgradnju male hidroelektrane Zvonce, u selu Rakita kod Pirota, obeležili su brojni incidenti, inspekcije i nepravilnosti, sudski postupci. Ceo slučaj eskalirao je 2020. kada je veliki broj građana otišao da izvadi cevi iz reke.

U prvoj borbenoj liniji od početka, motivisan da istera pravdu i spreči izgradnju ove MHE, Desimir Stojanov ubrzo je shvatio da će njegov aktivizam imati visoku cenu.

O pravdi i pravičnosti, ceni aktivizma, ali i penziji, koja mu umesto mira donosi tužbe i odlazak na sud – dokumentarni film gledaocu nudi i uvid u unutrašnja razmišljanja i zaključke glavnog junaka, smeštajući ga u Desimirov dom i rodno selo.

Izvor i foto: CINS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar