a

Od septembra angažovana 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama

Ministarstvo prosvete Srbije angažovalo je od septembra 74 spoljna saradnika, savetnika za zaštitu od nasilja u školama, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu. Zadatak savetnika je pružanje stručne savetodavne pomoći ustanovama obrazovanja i vaspitanja u cilju unapredjivanja preventivnih i interventnih aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.

Oni će pružati podršku ustanovama u planiranju preventivnih aktivnosti, a na osnovu analize konkretnih potreba ustanove kao i podršku u primeni procedura u rešavanju konkretnih situacija.

Spoljni saradnici savetnici su već zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, imaju iskustvo i postignuća u oblasti zaštite od nasilja i u saradnji sa školskim upravama pružaće pomenutu podršku ustanovama u zavisnosti od konkretnih potreba.

Članica grupe Ministarstva prosvete za prevenciju naselja Milja Krivokuća rekla je ranije agenciji Beta da je reč o pedagozima, psiholozima i nastavnicima koji su zaposleni u školama, ali da to ne znači da će raditi u svojim školama.

Ona je rekla da oni neće raditi direktno sa decom i roditeljima, već kao podrška onima koji već rade u školama.

Način angažovanja savetnika inače je propisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izbor savetnika obavlja ministar rešenjem, na osnovu konkursa ili na predlog prosvetnog savetnika nadležne školske uprave, javlja agencija Beta.

Izvor: Beta

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar