a

Skup podrške slobodnoj reči i TV N1 pred zgradom Vlade Srbije

Na skupu “Novinari protiv fantoma” održanom pred Vladom Srbije podražana je TV N1, a govorili su novinarka Tamara Spajić, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i novinari Vuk Cvijić i Slobodan Georgijev.

Tamara Spajić je poručila da televiziji N1 treba dati podršku jer radi posao javnog servisa umesto Radio-televizije Srbije. Ona je rekla da okupljeni žele da znaju ko je bacao letke i lepio ih po gradu i da tužilaštvo i policija moraju “da se probude iz dubokog sna” i da otkriju ko su “fantomi” i ko je napisao “Dobrodošli u Luksemburg”, očigledno inspirisan onim što govori predsednik Srbije, kada je reč o TV1.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je na protestu “Novinari protiv fantoma”, da je skup organizovan kao podrška televiziji N1, koja trpi napade zbog toga što radi profesionalno i dodao da u Srbiji nema slobode medija i da je to konačno primetila i Evropska unija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 383-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 384-1024x683.jpg

“Novinari u Srbiji su poslednjih godina izloženi pretnjama, napadima, jednom kolegi su zapalili kuću, a svi živimo u stalnom strahu za sebe i svoje porodice. Radimo u neprijateljskom okruženju”, naveo je Bodrožić.

On je dodao da Radio-televizija Srbije mora program da prilagodi potrebama svojih građana i izveštava o onome što se stvarno dešava, a ne da ubeđuje građane da žive u “zlatnom dobu”.

“Čekaju nas napadi. Ovo nije ništa u odnosu na ono što nas čeka. Kada se suočava sa argumentima, ova vlast odgovara nasiljem”, poručio je novinar Vuk Cvijić, dobitnik novinarske nagrade za etiku i hrabrost Dušan Bogavac.

Novinar Slobodan Georgiev je naveo da ono što rade male redakcije i redakcije u provinciji ne bi moglo da dobije nikavu pažnju bez N1 i istakao da slobode medija nema bez građana.

Skupu je prisisutvovalo nekoliko stotina građana i novinara, a organizovala ga je Grupa za slobodu medija, koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar