Skup podrške slobodnoj reči i TV N1 pred zgradom Vlade Srbije

Na skupu “Novinari protiv fantoma” održanom pred Vladom Srbije podražana je TV N1, a govorili su novinarka Tamara Spajić, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i novinari Vuk Cvijić i Slobodan Georgijev.

Tamara Spajić je poručila da televiziji N1 treba dati podršku jer radi posao javnog servisa umesto Radio-televizije Srbije. Ona je rekla da okupljeni žele da znaju ko je bacao letke i lepio ih po gradu i da tužilaštvo i policija moraju “da se probude iz dubokog sna” i da otkriju ko su “fantomi” i ko je napisao “Dobrodošli u Luksemburg”, očigledno inspirisan onim što govori predsednik Srbije, kada je reč o TV1.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je na protestu “Novinari protiv fantoma”, da je skup organizovan kao podrška televiziji N1, koja trpi napade zbog toga što radi profesionalno i dodao da u Srbiji nema slobode medija i da je to konačno primetila i Evropska unija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 383-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 384-1024x683.jpg

“Novinari u Srbiji su poslednjih godina izloženi pretnjama, napadima, jednom kolegi su zapalili kuću, a svi živimo u stalnom strahu za sebe i svoje porodice. Radimo u neprijateljskom okruženju”, naveo je Bodrožić.

On je dodao da Radio-televizija Srbije mora program da prilagodi potrebama svojih građana i izveštava o onome što se stvarno dešava, a ne da ubeđuje građane da žive u “zlatnom dobu”.

“Čekaju nas napadi. Ovo nije ništa u odnosu na ono što nas čeka. Kada se suočava sa argumentima, ova vlast odgovara nasiljem”, poručio je novinar Vuk Cvijić, dobitnik novinarske nagrade za etiku i hrabrost Dušan Bogavac.

Novinar Slobodan Georgiev je naveo da ono što rade male redakcije i redakcije u provinciji ne bi moglo da dobije nikavu pažnju bez N1 i istakao da slobode medija nema bez građana.

Skupu je prisisutvovalo nekoliko stotina građana i novinara, a organizovala ga je Grupa za slobodu medija, koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar