Duvački orkestri po treći put od Caribroda prave grad muzike

Od 31. oktobra do 3. novembra Dimitrovgrad će biti domaćin trećeg po redu Međunarodnog festivala duvačkih orkestara „Caribrod“. Termin festivala je sa Dana oslobođenja grada pomeren na Dan prosvetitelja bugarske kulture, ali je njegova koncepcija ostala ista, pa će pred caribrodskom publikom opet nastupiti više velikih duvačkih orkestra iz nekoliko zemalja.

Ukoliko vreme dozvoli festival će 31. oktobra otvoriti Duvački orkestar iz Botevgrada u Bugarskoj defileom od donje do gornje rampe, a potom će imati jednočasovni koncert u velikoj sali Centra za kulturu. Drugog dana festivala, Caribrođani će imati priliku da čuju i opet, ako vreme dozvoli, vide u defileu dva orkestra – Duvački orkestar iz Vrace u Bugarskoj i Policijski orkestar Republike Srpske iz Banja Luke u Bosni i Hercegovini, a zatim i njihove koncerte u Centru za kulturu. Drugi novembar ili treći dan festivala će otvoriti Gasilski pihalni orkestar Loče pri Dabovi ili Vatrogasni duvački orkestar iz Loča kod Dabove u Sloveniji.

Poslednji dan festivala biće u znaku Policijskog orkestra Republike Srpske i Gasilskog pihalnog orkestara iz Slovenije, koji će na Platou ispred Centra za kulturu zajednički izvesti jednu kompoziciju i time završiti festival.

Ove godine organizatori prvi put planiraju da krenu u ostvarenje osnovne zamisli festivala, a to je povratak, odnosno stvarenje novog, kvalitetnog duvačkog orkestra u Caribrodu. U tu svrhu će se učenici osnovne škole i gimanazije preko direktne demonstracije izvođača upoznati sa mogućnostima duvačkih instrumenata i lepotom zajedničkog sviranja.

Festival organizuju Udruženje Caribrođana u Beogradu „Pametnik“ i Centar za kulturu uz podršku opštine Dimitrovgrad.

Pogledajte video spot o predstojećem trećem festivalu duvačkih orkestara “Caribrod”, rađen u produkciji portala FAR.

Slobodan Aleksić

Snimatelj: Slaviša Milanov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
oktobar 2019

Napisao/la
Latest comment
  • Svaka cast festivalu fuvackih ORKESTARA u DIMITROVGRADU,sve je ok,ali MISLIM da festival treba da ponese ime najzasluznijeg coveka za sve ono sto je predhodilo festivalu,a to je georgi SUKAREV,baj dzoro.to je jedinstven,originalan i neponovljiv lik od pedestih do sredine sedamdesetih godina u kulturnom zivotu dimitrovgrada.tada je duvacki orkestar gimnazije zvucao kao profesionalni orkestar.on je svakom clanu orkestra objasnio sta zeli od njega da odsvira tako sto je NA flauti odsvirao to sto je hteo da cuje.to je najmanje sto dimitrovgrad treba da ucini da se nezaboravi delo georgi SUKAREVA.

Ostavi komentar