a

Podrška velikog muzičara borbi protiv mini-hidroelektrana na Staroj planini

Globalno poznati Manu Čao, francuski kantautor španskog porekla obišao je Staru planinu i dao podršku braniocima reka, meštanima Topog Dola i borcima protiv gradnje mini-hidroeltrana.

On je to na neki način nagovestio još posle koncerta koji je održao u Nišu, kada je primio grupu aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, koji su ga obavestili o dešavanjima oko gradnje mini-hidrolektrana i njihovoj borbi da sačuvaju prirodu.

This image has an empty alt attribute; its file name is manu1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is manu2-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is manu3-1024x683.jpg

Danas je na kratko posetio Topli Dol i meštanima i aktivistima poručio da budu složni, jer će samo tako ostvariti svoje namere i pobediti.

Manu Čao je autentična pojava na svetskoj muzičkoj sceni. Zbog svog stila nastupa, tekstova na više jezika i specifične muzike, postao je jedan od simbola globalnog multikulturalnog društva i jedan od najhrabirijih kritičara ekonomske globalizacije.

Manu Čao, čije pravo je ime Hose-Manuel Tomas Artur Čao, rođen je u Parizu 1961. i potomak je roditelja koji su pobegli do diktature Franciska Franka, dok je njegov deda bio osuđen na smrt. Posle raspada njegove prve grupe „Mano negra“, proveo je pune četiri godine sam sa gitarom u planinana Centralne Amerike, gde je postao aktivista za očuvanja prirode.

This image has an empty alt attribute; its file name is manu4-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is manu5-1024x683.jpg

Posle koncerta u Nišu, Manu Čao i njegova grupa održaće koncert i u Sofiji. Manu Čao je globalni fenomen i podjedanako je prihvaćen od publike i kritike i u Evropi i u obe Amerike.

Slobodan Aleksić

Foto: Milan Simonović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar