a

Predstavljeno nasleđe Caribroda u emisiji “Šarenica”

Voditelji Ana Babić i Slobodan Šarenac ugostili su danas u emisiji “Šarenica” na prvom programu RTS-a predstavnike kulturnih, sportskih i drugih institucija i udruženja iz Dimitrovgrada / Caribroda. Bilo je to svojevrsno predstavljanje nasleđa malog grada na jugoistoku Srbije od običaja i trpeze do kulturnih, sportskih i tradicionalnih vrednosti sa akcentom na turističke potencijale.

Direktor sportsko-turističkog centra “Caribrod” Vasil Andrejev i Marija Stavrov Nackov upoznali su gledaoce sa najznačajnim sportskim i turističkim događajima, među kojima centralno mesto zauzima manifestacija “Dani caribrodske šušenice”, koja će ove godine biti održana 16. i 17. novembra.

Poznati kulinar Stambol Geštamov, poreklom iz sela Kusa Vrana, pripremio je za goste u studiju tradicionalnu caribrodsku trpezu. Predsednik udruženja “Pametnik” Nebojša Videnov najavio je predstojeći Treći međunarodni festival duvačkih orkestara “Caribrod”, koji će od 31. oktobra do 3. novembra okupiti 4 okestra iz 3 države. Toni Aleksov iz Centra za kulturu govorio je o ovoj instituciji, u okviru koje radi pozorište “Hristo Botev”, galerija “Metodi Meta Petrov” i KUD “Caribrod, najavljujući “Balkan teatar fest” od 6. do 15. novembra.

Dušica Sredojević iz Zemljoradničke zadruge “Stara pojata” predstavila je ajvar, proizveden u ovoj zadruzi, a predsednik lovačkog udruženja “Vidlič” Slavoljub Manoilov lovno-turističke potencijale. U kulturnom i muzičkom delu “Šarenice” nastupili su KUD “Caribrod”, Caribrodski orkestar i estradna zvezda Jelena Kostov.

P. Videnov

Foto: iz albuma Dalibora Gligorova

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar