Niš: Formiraće se Balkanska asocijacija zaštitnika građana

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić najavio je danas u Nišu da će biti formirana Balkanska asocijacija ombudsmana, koja bi trebalo da omogući još bližu saradnju zemalja regiona, u cilju što efikasnijeg rešavanja problema njihovih građana.

– U našem regionu postoji veliki protok ljudi i roba iz regiona, Evrope, pa i sveta, imamo specifične probleme, a zajednički interes je da ih rešavamo. Jedna ovakva asocijacija ili mreža predstavljala bi dodatno učvršćivanje naših odnosa, a doprinela bi da se kroz efikasnu međusobnu saradnju problemi naših građana brže rešavaju – rekao je Pašalić na regionalnoj konferenciji “Jačanje kapaciteta institucije i povećanje dostupnost Zaštitnika građana svim građanima”.

Pašalić je kazao da je “slučaj Burmazović”, odnosno vraćanje troje dece građanki Srbije Slavici Burmazović, koje je pre četiri godine oteo njihov otac, turski državljanin Ejup Sabri Jundži i odveo ih u Iran, pokazao koliko je važna saradnja zaštitnika građana u regionu. On je kazao da u javnosti nije ni u približno dovoljnoj meri istaknuto koliko je u vraćanju dece pomogao zaštitnik građana u Turskoj, i izrazio mu zbog toga posebnu zahvalnost.

Zaštitnik građana Srbije je dodao da je izuzetno važno i zaključivanje bilateralnih sporazuma o saradnji ombudsmana zemalja u regionu, na čemu je njegova kancelarija insistirala u protekle dve godine, kada je zaključeno osam takvih sporazuma.

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

Pašalić je najavio i usvajanje novog Zakona o Zaštitniku građana, koji bi trebalo da omogući znatno veća ovlašćenja ovoj instituciji, kako bi građani što efikasnije ostvarivali svoja prava.

– O predlogu nacrta novog Zakona koji smo uradili mišljenje su dale sve institucije koje su na to obavezne, izuzev Ministarstva finansija, a sada predstoji javna rasprava. U tom predlogu nacrta uvažili smo sve zahteve EU, koji se pre svega odnose na povećanje kapaciteta institucije ombudsmana, u cilju što efikasnije zaštite ljudskih prava – kazao je
Pašalić.

On je dodao da kancelarija Zaštitnika građana neće insistirati na brzini u usvajanju ovog zakona, već na što kvalitetnijoj javnoj raspravi. Najavio je, takođe, donošenje zakona o lokalnim ombudsmanima, koji bi trebalo da uvede obavezu da svaka lokalna samouprava ima takvu instituciju, što sad nije slučaj.

Pašalić je kazao da Zaštitniku građana u Srbiji godišnje stigne između 4000 i 5000 pritužbi, ali da je broj građana koji mu se obraćaju “višestruko veći”. On je posebno upozorio na pritužbe građana koje se odnose na rad pravosuđa, podsetivši da se prošle godine čak 82 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava, donetih u postupcima koje su pokrenuli građani Srbije, odnosi na pravosuđe, odnosno na suđenje u razumnom roku, poštovanje procedura i izvršenje presuda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 177-1024x683.jpg

Generalna sekretarka stručne službe Zaštitinika građana Olja Jovičić je precizirala da najviše pritužbi građana stiže na rad organa lokalne samouprave, posebno katastra i komunalnih službi, a potom na rad tužilaštva i sudova.

Postoji i veliki broj pritužbi na državnu i lokalnu administraciju, a raste broj onih koji se odnosi na zaštitu životne sredine. Najveći broj ukupnih pritužbi odnosi se na ugrožavanje ekonomskih i socijalnih prava.

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

Ombudsmen Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović je dodao da njihova kancelarija, koja ima i tri područne kancelarije, uspešno radi uprkos tome što u ovoj državi postoji blokada svih vitalnih institucija, a ombudsmen je “na privremenom finansiranju”, što znači da mu se od troškova podmiruju samo plate.

This image has an empty alt attribute; its file name is 179-1024x683.jpg

Zamenik ombudsmana Slovenije Miha Horvat je rekao da ova institucija svake godine “otvori” stotinu slučajeva po pritužbana građana i još stotinu nakon redovnih razgovora sa građanima u njihovim lokalnim sredinama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 180-1024x683.jpg

Mladen Stojanović, savetnik ombudsmana Hrvatske, kazao je da njihova kancelarija ima četiri ureda u najvećim gradovima u zemlji, kojima se građani neposredno mogu obratiti, ali da “svi premeti potom idu u Zagreb i tu se rešavaju”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 181-1024x683.jpg

– Nadležnosti ombudsmana u Rumuniji su prilično proširene, tako da mi nismo isključivo kancelarija kojoj građani podnose zahteve za zaštitu prava, već ih zastupamo u različitim postupcima. Ombudsman o određenom slučaju može da obavesti upravni sud i bez saglasnosti građana, može pred redovnim sudom da predstavlja maloletnike koji su fizički i psihički zlostavljani, a imamo pravo da se žalimo Ustavnom sudu ukoliko pri kontroli zakona i uredbi zapazimo potencijalnu neregularnost – rekao je Mirče Kriste, zamenik ombudsmana Rumunije.

Tokom dvodnevne regionalne konferencije u Nišu predstavnici kancelarija Zaštitinika građana iz zemalja regiona – Srbije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Rumunije govore o svojim iskustvima u dostupnosti svojih institucija građanima. Na konferenciji se razgovara i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji, kao i o jačanju kapaciteta Zaštitnika građana u skladu sa Venecijanskim principima. Organizator konferencije je kancelarija Zaštitnika građana u Srbiji.

Na konferenciji su, inače, predstavljeni rezultati 19. mesečnog projekta “Povećanje dostupnost Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije”. U okviru projekta zaštitnik građana Pašalić sa saradnicima obišao je 13 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Dimitrovgrad i Bosilegrad, kako bi neposredno razgovarali sa građanima i primili njihove pritužbe. Ovaj projekat je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske.

U PETAK GOVORI OMBUDSMANAKA BUGARSKE

U petak, 8 novembra, drugog dana konferencije, o svojim iskustvima u dostupnosti ove institucije građanima govoriće ombudsmanka Republike Bugarske Diana Kovačeva.

U kancelariji Zaštitinika građana Srbije kazali su da je u poslednje vreme saradnja sa ombudsmankom Kovačevom “intenzivirana”, a Pašalić se zahvalio Vladi Bugarske “koja je opredelila ne mala sredstva” da ovaj projekat bude realizovan.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar