a

Filimirova bojilišta i podnebesja u dimitrovgradskoj galeriji

U galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu u petak, 15. novembra, u 18:30 časova biće otvorena izložba Miroljuba Filipovića Filimira iz Beograda. Na trinaestoj ovogodišnjoj postavci biće izloženo 20-ak ulja na platnu ovog slikara, koji je 2000. godine učestvovao u radu likovne kolonije „Poganovski manastir“. Na otvaranju izložbe, osim autora, govoriće i upravnik galerije Zoran Andonov.

Miroljub Filipović Filimir je rođen 1952. godine u Trsteniku, završio je Višu umetničku školu u Beogradu, član je ULUS-a i u statusu je istaknutog umetnika od 2002. godine. Do sada je priredio više od 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i organizovao brojne umetničke projekte. Učestvovao je u više od 600 kolektivnih izložbi. Više puta je nagrađivan za svoje umetničko stvaralaštvo.

Ova izložba obuhvata radove iz dva Filimirova ciklusa – bojilišta i podnebesja, nastalih u poslednjoj deceniji, a prethodnih dana bila je izložena u pirotskoj galeriji.

P. Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar