a

Prijavljena epidemija gripa u Pirotskom okrugu

Na teritoriji Pirotskog okruga prijavljena je epidemija gripa i preduzete su mere suzbijanja, navedeno je u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U saopštenju se, takođe, kaže da je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” do 26. januara na teritoriji Pirotskog okruga laboratorijski potvrđeno deset slučajeva gripa, i to virus influence tip AH3 kod šest osoba i tip B kod četiri lica.

Na osnovu epidemiološkog nadzora nad gripom, u četvrtoj kalendarskoj nedelji beleži se dvostruki porast broja obolelih, a registrovano je 1544 lica obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, navodi se u saopštenju. Iz Zavoda ističu da je najveći broj obolelih među predškolskom i školskom decom uzrasta od 5 do 14 godina, a najniži je u uzrasnoj grupi od 0 do 4 i preko 65 godina.

U narednom periodu očekuje se porast broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga, a vrh epidemijskog talasa, kako kažu u Zavodu, biće u petoj i šestoj nedelji, te je zbog toga potrebno pojačati mere prevencije i kontrole širenja gripa.

Pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene radnog i stambenog prostora.

Sve zdravstvene ustanove u okrugu, Opšta bolnica i domovi zdravlja, preduzele su mere za suzbijanje gripa, a između ostalih mera je i zabrana poseta.

 A. Todorov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar