a

Danas ističe rok za plaćanje paušalnog poreza

Preduzetnicima-paušalcima danas ističe rok za plaćanje paušalnog poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za januar ove godine, a po prvi put, rešenja o utvrđenim poreskim obavezama dostavljena su u poštanskom sandučetu na portalu Poreske uprave, prenosi RTS.

Naime, na snagu je stupio novi sistem po kome se poreska rešenja za paušalce, kojih ima oko 115.000 u Srbiji, dostavljaju isključivo elektronski preko portala ePorezi Poreske uprave.

Kako je izjavio Dragan Agatunović, načelnik Sektora za kontrolu Poreske uprave, za RTS, do sada je 60 odsto paušalaca preuzelo rešenja. Apelovao je na sve paušalce da je neophodno nabaviti sertifikat ili ovlastiti bilo koje drugo lice da preuzme sertifikat, jer, kako je napomenuo, Poreska uprava više ne donosi rešenja u papirnoj formi.

“Za preuzimanje tih rešenja je neophodan kvalifikovani sertifikat koji se može nabaviti u jednom od pet sertifikacionih tela. Podsećamo sve paušalce da danas ističe rok za plaćanje januarske rate za poreze i doprinose te je potrebno da svi preuzmu svoja rešenja sa portala”, rekao je Agatunović.

Sve informacije se mogu dobiti na sajtu Poreske uprave. Agatunović navodi da okviru Poreske uprave postoji jedinstveno mesto “Vaš poreznik” gde mogu dobiti sve informacije o novima, a na sajtu Poreske uprave postoji i broj kontakt centra gde se može dobiti odgovor putem telefona ili mejlom.

Prenosi i da Poreska uprava intenzivno radi na uspostavljanju notifikacije, odnosno dostavljanja obaveštenja putem SMS-a ili mejlom, svim obveznicima da je Poreska uprava dostavila neki akt u poresko sanduče.

T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar