Zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz žarišta koronavirusa

Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske, prenosi RTS.

Vlada Srbije donela je dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, saopšteno je sa sednice.

Uvedena je preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom Covid-19 kao i žarištima epidemije.

„Nema mesta panici“

„Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri“ – saopštila je Vlada.

Navode da nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

„Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama“ – navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama, navodi RTS, koji prenosi saopštenje Vlade Srbije.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar