U Srbiji tri ustanove nadležne za lečenje koronavirusa, Bugarska proglasila vanrednu situaciju

Od danas samo tri ustanove u Srbiji nadležne za lečenje od koronavirusa. To su Infektivna klinika u Beogradu i Klinički centri u Nišu i Novom Sadu. Porast novoinficiranih. Neke škole preventivno obustavile nastavu. Testira se sistem za nastavu od kuće, rekla premijerka Brnabić. Bugarska uvela vanrednu situaciju.

U Republici Srbiji je do 8:00 časova 13. marta 2020. godine registrovan ukupno 31 potvrđen slučaj Covid-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Do 8:00 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, stoji u saopštenju.

Od poslednjeg izveštaja do 8:00 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 29 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 22 negativna na novi koronavirus.

U međuvremenu zbog sumnje da je jedan učenik zaražen koronavirusom direktor čačanske gimnazije rapustio je jutarnju smenu u toj školi. Direktor je o tome obavestio Ministarsvo prosvete, javio je RTS. I Ekonomska škola u tom gradu iz istog razloga je otkazala prvu smenu, a od jutros je zatvorena i beogradska osnovna škola „Mika Petrović Alas“, preneo je RTS.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pak rekla da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, koji treba da bude spreman, ukoliko struka kaže da škole treba da se zatvore zbog novog koronavirusa, javila je Televizija Pink, a preneo Tanjug.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u obraćanju naciji preko RTS-a rekao da je od premijerke Ane Brnabić zatražio da Vlada donese odluku o formiranju dva krizna štaba za borbu protiv koronavirusa.

Prvi štab, za direktnu borbu protiv virusa predvodiće premijerka Brnabić i u njemu će biti još i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić.

Drugi krizni štab, za otklanjanje ekonomskih posledica od koronavirusa, predvodiće on sam (Aleksandar Vučić), a u njemu će biti i ministar finansija Siniša Mali, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić je takođe rekao da će ubuduće samo tri ustanove u Srbiji biti nadležne za lečenje od koronavirusa. To su Infektivna klinika u Beogradu i Klinički centri u Novom Sadu i Nišu, odnosno njihova infektivna odeljenja i službe.

Prema njegovim rečima, Vlada će doneti odluku o trajnom povećanju plata svim radnicima u zdravstvu od 10 odsto i to će se primenjivati od 1. aprila, i najavio da će i penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, kako bi mogli da kupe neophodna dezinfekciona sredstva.

Komentarišući nedoumice oko broja respiratora, Vučić je naveo da ih sada u Srbiji ima 1.008, što je trostruko više od 350, koliko ih je bilo 2009. godine u vreme svinjskog gripa.

Vojska ima hrane da može 100.000 ljudi da nahrani, sve ratne i mirnodopske zalihe su nam prepune, naglasio je Vučić i zatražio od građana da ne prave zalihe, poručivši im da je potrebno više discipline i poverenja u državne organe.

Sa 23 slučaja pozitivna slučaja na koronavirus parlament susedne Bugarske usvojio je predlog premijera Bojka Borisova i većinom glasova proglasio vanrednu sitaciju na celoj teritoriji te zemlje. Posebne mere će biti na snazi mesec dana.

Time se Vlada Bugarske ovlašćuje da preduzme sve što je neophodno za savladavanje situacije nastale zbog zaraze koronavirusom, javio je BNR.

Slobodan Aleksić (izvor: Tanjug / RTS / N1 / BNR / Danas)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar