a

Zlatibor Lončar: Zbog koronavirusa u Srbiji apsolutno nema mesta za paniku

Zbog razvoja situacije sa Kovidom-19, Srbija je pojačala nadzor putnika na graničnim prelazima. Juče je održan hitan sastanak radne grupe Ministarstva zdravlja za kontrolu virusa. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da apsolutno nema mesta za paniku koja počinje da se širi i ističe da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava da u ovom momentu, po najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

“Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Vezano za mlade, ljude srednjih godina i decu, prođe i da ne znaju da su imali koronavirus”, ističe Lončar.

Naglašava da to ne znači da će se nadležni opustiti.

“Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva”, kaže Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima mnogo ljudi.

“Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u osvom slučaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece”, ističe Lončar.

“Budite odgovorni, ispoštujte mere koje preporučujemo”

Ministar Zlatibor Lončar objašnjava da su kontrolisani ljudi koji dolaze iz Kine, što je prošireno i na građane koji se vraćaju iz Italije.

“Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo”, kaže Lončar.

Apeluje da građani bez preke potrebe ne idu u područja gde ima gripa.

“Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke starije osobe dođe do posledica”, objašnjava Lončar.

Apeluje i da mediji ne šire dezinformacije i lažne vesti.

“Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra… Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije”, kaže ministar Zlatibor Lončar, a prenosi RTS.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar