Nova 82 slučaja u Srbiji. Bolnica na Sajmu primila prve pacijente

U Srbiji 741 osoba pozitivna na koronavirus. Bolnica na Beogradskom sajmu primila prve pacijente. Predrag Kon situaciju uporedio sa ratom. U Pirotskom okrugu Covid prisutan. Prema Ministarstvu zdravlja 10 slučajeva, prema lokalnom zavodu 7. Bugarska ide na “nasumično” testiranje. Moskva zatvoren grad. Bil Gejts misli da SAD treba da slede primer Kine.

Prema poslednjim saopštenim informacijama u Srbiji su još 82 osobe zaražene koronavirusom, pa je ukupan broj inficiranih 741.

Od poslednjeg izveštaja zabeležena su još tri smrtna slučaja, tako da je ukupan broj umrlih, koji se mogu dovesti u vezu s koronavirusom, 13, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U Srbiji se 55 osoba nalazi na respiratorima, precizirala dr Darja Kisić Tepavčević. Ona je navela da je 10 na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, troje u Infektivnoj klinici u Nišu, četvoro u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KCB “Dragiša Mišović”, sedam na Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš u zgradi stare hirurgije.

Kisić Tepavčević je takođe rekla da je 50 pacijenata imalo dvostruko negativne nalaze pa se mogu smatrati izlečenima.

“Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje”, kazao je epidemiolog Predrag Kon.

On je dodao da lično podržava sve ono što se odnosi na smanjenje bilo kakvog kontakta i da će struka stati iza toga, kao i da u svakom odlučivanju neposredno ima uticaja kompletan državni aparat i da li je društvo u stanju da kontroliše sprovođenje mera.

“Sigurno da zajedno donosimo odluke, ali baš svaku pojedinačno i ne donosimo. Imaju ‘kart blanš’, slobodnu odluku o odlučivanju po pitanju smanjenju kontakata, po meni, sve do nivoa 24 sata potpunog zatvaranja, jer danas je 24 dan”, naveo je Kon.

On je takođe rekao „da nikada u karijeri nije doživeo ovakvu podršku vlasti struci“, mada je kazao da dosad nije ni imao situaciju sličnu ovoj.

Dve osobe sa severa Kosova, jedna iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, pozitivne su na koronavirus, javio je KoSSev, a doktorka Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare rekla da se, ukoliko zatreba, one mogu lečiti u najbližim Kliničkim centrima Srbije, kao i svi drugi njeni građani.

Inače, improvizovana bolnica u hali 1 Beogradskog sajma primila je 33 prva pacijenta, one sa blažom kliničkom slikom, a mediji javljaju da su slične bolnice već spremne i u Nišu i Novom Sadu.

Prema informacijama sa sajta Covid-19 u Pirotskom okrugu ima 10 potvrđenih slučajeva, od čega 7 u Pirotu, dva u Beloj Palanci i jedan u Dimitrovgradu, mada je dr Radmila Zec iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu danas izjavila da ih je u celom okrugu sedam, ali da među njima ima i lekara i zdravstvenih radnika pa i onih iz Zavoda za javno zdravlje, preneli su pirotski mediji. Po njenim rečima iz Pirotskog okruga od početka epidemije iz okruga poslato je Torlaku na analizu 26 uzoraka sumnjivih na Covid-19. Radmila Zec je rekla da se sada intenzivno prate takozvani kontakti sa zaraženima.

Region ne beleži veliki rast inficiranih. Gejts misli da SAD treba da slede primer Kine

U Hrvatskoj je do danas 713 inficiranih Covidom, ili 56 više u odnosu na poslednji presek. Umro je još jedan čovek i to je šesta žrtva koronavirusa. Uporedo s tim Hrvati broje i one koji su zbog epidemije izgubili posao, prema poslednoj statistici i njih je više za gotovo 400 ljudi.

U Sloveniji gde ima 730 inficiranih već treći dan zaredom umiru po dve osobe, pa raste i broj umrlih kojih je sada deset. Lokalne vlasti po odluci centralnih su naložile dezinfekciju svih javnih prostora, uključujući i stepenice i ulaze po zgradama.

Bosna i Hercegovina beleži 334 zaražena, a samo entitet Republika Srpska 200, uključujući 38 novozaraženih. U Federaciji BiH je na snazi policijski čas, a Republici Srpskoj vanredno stanje uz zabranu izlaska na ulicu mlađima od 18 i starijima od 65 godina.

Od jutrošnjeg preseka u 8:00 sati, analizirano je 26 testova među kojima nije bilo pozitivnih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, pa je dosad registrovano ukupno 85 inficiranih novim koronavirusom, javlja Radio Televizija Crne Gore.

Premijer Duško Marković je pozvao na gvozdenu disciplinu i poštovanja propisanih odredbi.

Republika Severna Makedonija beleži 257 zaraženih i šest smrtna ishoda. Najmlađi preminuli imao je 31 godinu, a najstariji 90. Gradske vlasti u Skoplju najavljuju mobilno testiranje, odnosno dolazak ekipa na kućnu adresu, po pozivu.

Uz podatak da je u Bugarskoj koronavirusom zaražena 346 osoba i da je samo 8 novih slučajeva šef bugarskog Štaba za borbu protiv Covida, general Mutavdžijski je rekao da će se ubuduće rezultati testova saopštavati samo jednom dnevno i to na jutarnjem brifingu. Mutavdžijski je kazao da nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj.

Uporedo s tim Bugarska će uraditi i 1.000 brzih testova, kako bi imala bolju sliku u opštu prokuženost stanovništva. Kao uzorak je izabrano 1.000 policajaca koji su dosta izloženi riziku.

Slično Bugarskoj i Norveška će početi da testira na koronavirus nasumično odabrane ljude, pošto je takav eksperiment sproveden na Islandu, saopštile su vlasti.

Nasumično testiranje među svim građanima daće odgovore na dva ključna pitanja, koliko ljudi je zaista obolelo od onih koji deluju da su zaraženi i koliko je koronavirus raširen u zemlji, navela je Norveška televizija.

Svi stanovnici Moskve moraće od ponedeljka da ostanu u kućnoj samoizolaciji, najavio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin. Napuštanje domova biće moguće samo u slučaju potrebne hitne medicinske pomoći, odlaska na posao, obavljanja kupovine, za izvođenje kućnih ljubimaca i iznošenja smeća, navode ruski mediji.

I dok se Rusija brani zatvaranjem pred koronavirusom, američki predsednik Donald Tramp je odlučio da odustane od karantina u Njujorku i samo je upozorio da se ne putuje u Njujork i Nju Džerzi, dok guverner Njujorka Kuomo skreće pažnju da bi totalno zatvaranje nepredvidivo ugrozilo berzu i celu američku ekonomiju.

SAD imaju preko 133.000 zaraženih, od čega najveći deo u Njujorku. Amerikanci koji su na osiguranju dobili su po 1200 dolara pomoći, jer je veliki broj njih ostao bez posla, a Los Anđeles recimo planira da obolele od Covida, smesti na brod bolnicu sa preko 4.000 postelja, kako bi oslobodio pritiska postojeći zdravstveni sistem u tom gradu.

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts izjavio je da zatvaranje jedne po jedne države nikako nije dobro rešenje za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

Dobra vest je da je Kina napravila ozbiljan karantin, rigorozniji nego što će najbolje države SAD-a napraviti. Nakon šest sedmica su počeli lagano da se otvaraju i broj novih slučajeva je padao, javila je agencija Anadolija.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / RTVCG / Klix / Nova Makedonija / N1 / Kossev / N1 / Delo / Index / BNR)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar