Rast broja zaraženih i u Srbiji i u regionu. Dve bebe pozitivne na koronavirus. Putin odložio referendum

U Srbiji 384 potvrđena slučaja ili 81 više nego juče. Dve bebe pozitivne na koronavirus. Četvrta žrtva lekarka iz Niša. Vučić najavljuje pomoć privatnicima. I u regionu porast broja zaraženih. Članovi bugarske vlade donirali po 500 evra u borbi protiv pandemije. Vladimir Putin pomerio referendum o izmenama Ustava Rusije.

U Srbiji je registrovana još 81 osoba pozitivna na koronavirus ili ukupno 384 potvrđena slučaja, saopštio je epidemiolog Predrag Kon. On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su hospitalizovana 203 pacijenta. Od tog broja, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KCS, dok je 131 pacijent u KBC “Dragiša Mišović”, 10 na Klinici za pulmologiju, a dva pacijenta u Valjevu.

Na respiratoru su 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodina, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro na Infektivnoj klinici KCS, dvoje u “Dragiši Mišoviću”, a jedan na Pulmološkoj klinici, naveo je Kon.

U Srbiji su zabeležene četiri žrtve Covida-19, pošto je danas preminula žena koja je lekar Doma zdravlja u Nišu.

Od potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše ih je u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. Navela je da smo juče imali 21 osobu na respiratorima, a sada 24 osobe.

Darja Kisić Tepavčević je rekla da će se ubuduće redovno davati informacije o „topografskoj distribuciji“ obolelih i da je koronavirus sada prisutan u dvadesetjednom gradu (među kojima je i Dimitrovgrad). Ona ističe da je očekivano da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva, pošto je to najveći grad, ali da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj obolelih. Slede Novi Sad 21, Čačak 13, Kragujevac 12 i Kruševac i Ćuprija po 10. Povećan broj testiranja se tek planira, ali će socijalna izolacija ostati osnova borbe protiv koronavirusa, napomenula je Kisić Tepavčević i dodala da masovno testiranje neće puno značiti ako zaraženi nastave da se kreću.

Oboleli sa blagim simptomima Covida-19 biće smešteni na beogradskom Sajmu, rečeno je na konferenciji za novinare. Iz izjave kineskih stručnjaka datim Dnevniku RTS-a, moglo se shvatiti da se Studentski grad u Beogradu sprema za izolaciju onih koji su bili u kontaktu sa obolelima. Počela je i distribucija 2,5 miliona maski apotekama Srbije.

Inače, još sinoć je ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je beba stara 28 dana u Kliničkom bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”, zaražena koronavirusom i naveo da je reč o drugoj bebi po redu.

“Mi smo već imali bebu koja je bila pozitivna na koronavirus, ali ona srećom nije imala nikakve tegobe niti komplikacije”, kazao je Lončar za RTS. On je dodao da je to prva beba u Beogradu i da je u kućnoj izolaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti značajnu pomoć privrednicima i da se priprema ozbiljan paket mera, kao i da će biti uloženo više milijardi evra u privatni sektor, javio je Tanjug.

U isto vreme EU je odobrila Srbiji prenamenu oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz IPA fondova, koja će moći da iskoristi za borbu protiv epidemije.

Region beleži porast zaraženih. Putin odložio referendum

U Hrvatskoj su evidentirana 442 slučaja koronavirusa, što je za 24 više nego jutros u 9:00 sati. Za područje ostrva Murter u Srednjem Jadranu proglašen je strogi karantin, pa niko ne može ni doći, ni otići s ostrva, javlja Index.hr.

Slovenija ima 528 potvrđenih ili 48 više u odnosu na poslednji presek, a priprema se još 539 postelja za pacijente sa Covidom.

Prema podacima sa konferencije za medije, u Bosni i Hercegovini je do danas registrovano 168 slučajeva zaraze, a umrle su tri osobe. Po jedna u Sarajevu, Bihaću i Konjicu, preneo je Klix.ba.

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još jedan slučaj koronavirusa. To znači da je 25 marta evidentirano ukupno šest novozaraženih. Time je broj obolelih u Crnoj Gori porastao na 53, javila je Nacionalna televizija te zemlje.

I Severna Makedonija beleži porast inficiranih. Sada ih je 177 ili 29 više nego juče, od čega je petoro iz kontakata jedne lekarke, koja je prethodno boravila u inostranstvu, piše dnevnik Nova Makedonija.

Bugarska je današnji dan završila sa 242 pozitivna na Covid. To je 22 više nego jutros. Mediji u toj zemlji pišu da su svi članovi Vlade samoinicijativno donirali po 500 evra za borbu protiv koronavirusa. Isto tako mediji javljaju da će skoro milion i trista hiljada penzionera sa najnižim primanjima dobiti „uskršnji dodatak“ od po 20 evra.

Istovremeno Bugarska je zatražila da je Evropska komisija oslobodi plaćanja carina i PDV-a na uvoz medicinske opreme. I Bugarska je takođe primenila takozvanu „Vuhan strategiju“, pa je sportska sala u gradu Ruse opremljena sa 300 postelja. To je urađeno preventivno kako bi mogla da primi „eventualno obolele“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je održavanje referenduma o izmenama Ustava, planiranog za 22. april, zbog pandemije koronavirusa. U obraćanju naciji, Putin nije odredio novi datum, navodeći da će to biti učinjeno posle konsultacija sa stručnjacima.

Ruski predsednik je takođe naveo da će, u okviru borbe sa koronavirusom, naredna nedelja u Rusiji biti neradna. Predložio je i niz kratkoročnih ekonomskih i socijalnih mera u uslovima pandemije. Agencije podsećaju da je referendum bio raspisan kako bi Putinu omogućio nove kandidature za predsednika Rusije, jer je po važećem Ustavu Rusije ovo njegov poslednji mandat.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: RTS / HRT / Index / Klix / Delo / Vecer / Pobjeda / RTVCG / Nova Makedonija / Tanjug)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar