a

Velika subota – dan u molitvi i tišini

Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, koji obeležava uspomenu na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

Na ovaj dan, koji se provodi u molitvi i tišini, završavaju se poslednje pripreme pred Vaskrs.

Običaj je da se sprema se i čisti kuća, priprema odeća. U pojedinim krajevima Srbije mese se kolač nazvan “Vaskršnjak, okićen bosiljkom, kao i kolačići.

Na Veliku subotu se ne jede kuvana hrana, a ko nije spremio i obojio jaja može to uraditi i tokom današnjeg dana. Takođe, ne obavljaju se poljoprivredni poslovi i ne rade se ručni radovi.

Direktan prenos Ponoćne Vaskršnje liturgije iz kripte Hrama Svetog Save u Beogradu počinje večeras u 23:55 sati na Prvom programu RTS-a, a pre toga u 20:00 časova biće emitovana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog gospodina Irineja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 304-1-1024x683.jpg

Patrijarh Irinej je poručio da crkva poštuje preporuku struke u vanrednim okolnostima u kojima se država nalazi. U poslanici se, između ostalog, kaže:

“Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?

Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti”.

Tradicionalno svake godine na Veliku subotu pred pravoslavni Uskrs, u Jerusalimu se održava ceremonija koja postoja već 12 vekova. U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji jerusalimski patrijarh vekovima uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove. Zbog novonastale situacije, pandemije i zabrane okupljanja, ovom događaju mogu prisustvovati oko 10 pravoslavnih starešina.

P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar