Elektronski upis u vrtiće i za prvake, dokumenta obezbeđuje škola

Upis prvaka, koji je zbog vanrednog stanja odložen, počinje 1. juna, a roditelji do sredine maja, mogu elektronskim putem da iskažu interesovanje za određenu školu. Od ove godine roditeljima je posao olakšan, jer dokumenta ne obezbeđuju sami već to radi škola u koju je dete potrebno odvesti samo jednom, prilikom upisa, navodi RTS.

Naime, kako je rekao Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu, nije potrebno da roditelji prikupljaju nijedan dokument već kompletno završavaju uslugu na portalu elekronske uprave, jer Kancelarija po službenoj dužnosti pribavlja podatke iz matične knjige rođenih, podatke o prebivalištu i o tome da li su roditelji zaposleni, tako da predškolske ustanove elektronski dobijaju sve podatke.

„Mi smo napravili posebne timove koji su roditeljima koji se ne snalaze na internetu pomagali da izvrše prijavu i sada pozivamo sve koji će tek da iskoriste e-uslugu da se jave da im pomognemo, a sledeće nedelje će se otvoriti i šalteri, pa ukoliko neko želi na klasičan način da prijavi dete, to će moći da uradi, ali će takođe morati da prikuplja sva dokumenta koja inače ne moraju da se prikupljaju“, objasnio je Jovanović za RTS.

Škole će svoja vrata za roditelje i buduće prvake otvoriti 1. juna, a na razgovore sa psihologom dolaziće se u zakazanom terminu, bez ijednog dokumenta. Nadležni poručuju da se ne žuri sa sistematskim pregledima, jer lekarska potvrda elektronski može da se dostavi i posle upisa, do kraja avgusta, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar