a

Katarina Simeonov: Imali smo otvoren razgovor sa ministrom Šarčevićem

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Pirotu danas je održan sastanak direktora svih osnovnih i srednjih škola Pirotskog okruga sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem. Sastanku je prisustvovala i Katarina Simeonov, direktorka Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu.

Simeonov je izrazila svoje zadovoljstvo, jer je sastanak bio veoma otvoren, konstruktivan. Kako je rekla u telefonskom razgovoru za FAR, razgovaralo se o novinama koje se očekuju u obrazovanju, obavestio je direktore da je u izradi nova strategija obrazovanja u Republici Srbiji, koja će doneti brojne promene u obrazovnom sistemu, od kojih je Simeonov istakla dugoočekivanu najavu da će srednje obrazovanje u buduće biti obavezno.

“Uključila sam se u diskusiju tokom sastanka postavljajući pitanje o normativi učenika, koja se odnosi na broj učenika u odeljenjima, o razlici normative između osnovnih i srednjih škola što se tiče broja stručnih saradnika i nalaženja načina za nastavnike koji su tehnološki viškovi, da im se otvori mogućnost kroz školovanje, kroz različite module, otvaranje centara za stručno usavršavanje. Veoma sam zadovoljna, razgovor je bio vrlo otvoren. Nadamo se da će saradnja u buduće biti još bolja” – dodala je Simeonov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 41-1024x683.jpg

Ona je naglasila da je ministar Šarčević pohvalio sve škole u Pirotskom okrugu u pogledu kvaliteta rada, odgovornosti prema radu i poštovanju zakona i propisa.

“Imamo fleksibilan sistem što se tiče srednjeg stručnog obrazovanja, a uvodićemo nove smerove”, najavio je ministar i podsetio na to da je reforma gimnazije već u toku.

On je ukazao na to da će od nove školske godine u gimnazijama biti tri nova smera – za nadarene za geografiju i istoriju, audio-vizuelne i scenske umetnosti, kao i sportska odeljenja.

Na sastanku u OŠ „Sveti Sava“ u Pirotu bilo je reči i o modernizaciji svih segmentima obrazovanja, uvođenju mentora u obrazovni sistem, ali i o tome da se dalje razvijaju regionalni centri za nauku. Prema njegovim rečima, jedan takav centar biće upravo u ovoj regiji.

Ministar je posetio i OŠ „Despot Stefan Lazarević“ u Babušnici, i tom prilikom podvukao da je osnivanje đačkih zadruga dobar model koji omogućava podsticanje preduzetništva, ali i da učenici povežu znanja i praktičan rad i tako ostvare određene pogodnosti.

T. Petrov / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić / srbija.gov.rs

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar