Osmaci u Dimitrovgradu i Bosilegradu počeli polaganje male mature

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji počeli su trodnevno polaganje male mature. Osmaci su danas rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra će polagati test iz matematike, a poslednjeg dana, 19. juna, proveriće svoje znanje iz fizike, hemije, istorije, biologije i geografije ili iz tzv. kombinovanog testa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 234-1024x683.jpg

Kako je za FAR rekla direktorka osnovne škole “Hristo Botev” Katarina Simeonov, svih 66 osmaka iz ove obrazovne ustanove pristupilo je jutros u 9:00 sati polaganju testa iz srpskog jezika, koji je, prema njenim rečima, protekao bez nepravilnosti i u skladu sa svim preporukama Ministarstva prosvete.

This image has an empty alt attribute; its file name is 235-1024x683.jpg

Direktorka škole navodi da su učenici bili podeljeni po grupama, kao i da su ispoštovane sve bezbedonosne procedure u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Kazala je da su većina đaka i dežurni nastavnici nosili zaštitne maske i ujedno konstantovala da je prvi dan polaganja završnih ispita protekao u najboljem mogućem redu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 236-1024x683.jpg

Direktor osnovne škole “Georgi Dimitrov” u Bosilegradu Metodi Čipev izjavio je za FAR da je 73 đaka počelo polaganje završnog ispita, od kojih je 7 polagalo test iz bugarskog, a 66 tekst iz sprskog jezika. Čipev kaže da nije bilo neregularnosti i da je polaganje proteklo bez problema, uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka nadležnog ministarstva.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda svršeni osnovci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

This image has an empty alt attribute; its file name is 237-1024x683.jpg

Maturanti na ispit donose đačku knjižicu i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku (ako žele da prvo napišu odgovore njom), gumicu i plavu hemijsku olovku. Priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom. Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, papira i ostalih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. U svakoj učionici u kojoj se polaže ispit dežuraju po dva nastavnika. U jednoj učionici je najviše devet učenika, na propisanoj distanci.

 A. Todorov / T. Petrov

Foto: Stefan Pavić / Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar