Izbori 2020: RIK utvrdio konačan broj birača u Srbiji, u Dimitrovgradu glasa 8.393, a u Bosilegradu 7.606 birača

U nedelju 21. juna u Srbiji se održavaju parlamentarni, pokrajnski i lokalni izbori, a Republička izborna komisija (RIK) je usvojila odluku kojom je utvrđen konačan broj od 6.584.376 birača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je odluka doneta u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za naknadne upise od 6. do 17. juna, uključujući i Kosovo i Metohiju, čime je prethodno utvrđen broj birača povećan za 711.

Građani Srbije u nedelju 21. juna biraju novi saziv Skupštine Srbije. na glasačkom listiću je 21 lista, a mandat novoizabranih narodnih poslanika trajaće četiri godine. Osim izbora za narodne poslanike, građani će birati i odbornike gradskih i opštinskih skupština u većem delu opština i gradova, dok će građani Vojvodine birati i svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodina.

Biračka mesta biće otvorena od 7:00 do 20:00 časova, a glasaće se na 8.253 biračkih mesta. Birači u inostranstvu imaju pravo glasa ako su se do 30. maja prijavili preko diplomatsko-konzularnih predstavništva i mogu ga iskoristiti na jednom od preko 40 biračkih mesta van Srbije.

Pravo glasa u Dimitrovgradu ima 8.393 birača, koji će glasati za jednu od šest izbornih lista na 23 biračka mesta u gradu i seoskim mesnim zajednicama.

U Bosilegradu za jednu od dve liste glasaće 7.606 birača na 31 biračkom mestu u toj opštini. U izbornu trku za lokalni parlament u Dimitrovgradu ulazi 156, a u Bosilegradu 42 kandidata.

U toku je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, pratiće i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

RIK će 21. juna redovno obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine. Redovne konferencije za novinare planirane su u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00 i 22:00 časa, a po potrebi biće organizovane i vanredne konferencije.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je da sve preporuke za ponašanje usled opasnosti od koronavirusa važe i za predstojeće izbore. Naglasila je da to podrazumeva održavanje distance sa drugim ljudima od jednog metra, zadržavanje na biračkom mestu ne duže od 15 minuta, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i dezinficijenasa.

U nedelju 21. juna izbore će pratiti portal FAR i FAR TV.

 Izvor: FAR / RIK / RTS / N1 / OIK-Dimitrovgrad-Bosilegrad

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar