Reagovanja: NUNS – Neprimereno ponašanje Vučića prema Oliveri Jovičevič, NDNV – Zahtevamo hitnu smenu ministra Vukosavljevića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je neprimereno ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema novinarki Oliveri Jovićević i javnosti tokom gostovanja u četvrtak uveče u emisiji Upitnik Radio-televizije Srbije i javno ga pozvalo da se izvini njoj i građanima Srbije.

“Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa”, ističe se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da, nažalost, nije prvi put da se Vučić “arogantno i osiono” ophodi prema novinarima i građanima, ali se čini da njegovo neprimereno ponašanje iz dana u dan postaje sve intenzivnije i dramatičnije.

Koleginica Olivera Jovićević je tokom emisije bila veoma predusretljiva, ali je pokušala da postavi i neka pitanja koja su imala dozu kritičnosti, na šta je Vučić veoma žestoko reagovao i istovremeno izbegao da da odgovore, ocenjuje se u saopštenju.

NUNS podseća da je profesionalna i etička obaveza novinara da imaju kritičku distancu prema predstavnicima vlasti i da postavljaju pitanja koja su od javnog interesa, a da je dužnost javnih funkcionera da na ta pitanja daju odgovore.

Saopštenjem za javnost oglasilo se i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), koje zahteva od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da pokrene postupak za hitnu smenu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića zbog njegovog, kako stoji u reagovanju, necivilizovanog istupa u komunikaciji sa medijima i uvreda koje je izneo na račun novinara.

Ministar je juče na mejl glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu u rubrici „Pitanje i odgovor“ objavljenom u petak u kojem je doslovce napisao: “Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune”, stoji u saopštenju.

U rubrici koju je Danas objavio, a na koju je ministar ovim rečima reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović i Mihal Ramač, Branko Vučković te politikolog Duško Radosavljević. Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio “saučešće zbog smrti komunizma” prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, iznoseći gnusne uvrede na njegov račun.

NDNV u saopštenju upozorava premijerku da bi izostanak reakcije na ovakve beskrupulozne istupe ministra Vukosavljevića bio veoma opasan po dalje funkcionisanje medijske zajednice u Srbiji, jer bi to značilo da su zakoni u poptunosti potčinjeni hirovima pojedinaca sa vlasti i da je nedopustivo da se ministar u čijem resoru je i negovanje javne reči na ovaj način obraća javnosti.

“Građani i građanke imaju pravo na dostojanstveno i civilizovano obraćanje onih čija je funkcija plaćena novcem poreskih obveznika” – navodi NDNV u saopštenju za javnost.

Izvor: NUNS / Fonet / N1 / NDNV

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar