a

Novi protesti u gradovima Srbije, nasilno jedino u Beogradu

Nekoliko hiljada građana okupilo se sinoć na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu na četvrtom po redu protestu protiv režima Aleksandra Vučića.

I Nišlije nezadovoljne aktuelnom vlašću i merama za suzbijanje virusa kovid-19, treće veče zaredom protestovali su ispred Skupštine grada i sedišta lokalnog SNS-a, kao i gradskim ulicama.

U Novom Sadu, uoči protestne šetnje na Trgu slobode, građanima se obratio Miran Pogačar iz združene akcije „Krov nad glavom“, koji je dva dana proveo u policijskoj stanici u Vrbasu.

Posle toga su Novosađani krenuli ka auto-putu za Beograd, kako bi ga blokirali, ali ih je u tome sprečio jak kordon policije.

Protesti su održani i u Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Vranju, Leskovcu, Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije i svuda su sem u Beogradu imali miran tok.

Naime, u Beogradu su već nešto posle 20:00 časova počele da lete kamenice na zgradu Skupštine i zapaljene su baklje.

U međusobnom obračunu jedan demonstrant je povređen nožem, a izdvojila se grupa agresivnijih mladića, očigledno desničarskih ubeđenja, koja je stala pred kordon policije.

Ponovo su letele flaše i uzvikivano je „Srbija, Srbija“, „Idite na Kosovo“ i „Srebrenica nije genocid“, a zatim je grupa mladića pokušala da stupi u kontakt sa postrojenim policajcima, između ostalog deleći im i ikone.

Tada su se mirni demonstranti udaljili ka trgu Nikole Pašića, a oko 21:30, ta grupa demonstranata je pokušala da uđe u skupštinu, uklonila je ogradu i napala novinara TV N1 i fotoreportere koji su pokušavali da to snime.

Posle toga su počeli sukobi i bacanje suzavca, pa su se pojavile i ekipe Hitne pomoći, koje su zbrinule povređene ispred Skupštine Srbije posle sukoba sa policijom.

Potom je žandarmerija oklopnim „hamerima“ potisnula demonstrante uz Bulevar kralja Aleksandra, od crkve Svetog Marka do Pravnog fakulteta.

Protest u Beogradu je završen nešto pre jedan sat, kada se kolona policijskih vozila, koja se nalazila ispred Skupštine Srbije povukla se tog mesta i kada su demonstranti posle višesatnih protesta i sukoba sa policijom potisnuti iz centra grada.

U protestima u Beogardu sem reporetera N1, napadnuta je i ekipa Al Džazire, a povrerđen je i fotoreporter agencije Beta Miloš Miškov. Njemu je konstatovana fraktura lobanje i zadržan je Urgentnom centru.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Beta / Fonet / N1 / Danas)

Foto: N1 / Nikola Kojić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar