VIDEO: “Kada i sunce mjauče” i druge priče i poduhvati Elizabete Georgiev

Povod za razgovor sa dimitrovgradskom književnicom Elizabetom Georgiev su dve njene nove knjige, dva prevoda bugarskih autora koje je uradila i činjenica da je voditelj septembarske Pesničke štafete u Zrenjaninu.

Elizabeta Georgiev nam je rekla da je za nju 2020. godina drugačija, ne samo zbog pandemije, nego i zbog toga što su joj izašle dve nove knjige. Prva je “Putokaz za snovotragače” u izdanju Narodne gradske biblioteke u Zrenjaninu i druga “Kada i sunce mjauče”, njen prvi dečiji roman.

Georgieva je objasnila da je “Putokaz za snovotragače” rezultat Pesničke štafete koju su pre nje vodili takve veličine kao Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović i Dobrica Erić, a ovoga puta je ta čast pripala baš njoj.

Ona je istakla da je i poriv da prevede dve knjige bugarskih autora želja da tu književnost približi srpskoj čitalačkoj publici. Reč je o knjigama “Raptus” autora Svetislava Nahuma i knjizi “Četvrtak” Zdravke Evtimove.

Georgieva je govorila i o dvojezičnom časopisu za decu “Farče” koji će biti predstavljen na onlajn Međunarodnoj konferenciji Hrvatskog književnog društva i biblioteke u Subotici.

Novinar: Teodora Petrov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgvorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
septembar 2020

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar