a

Stara caribrodska razglednica – Pozdrav iz Džadžinoto!

Većina žitelja Dimitrovgrada ni ne primećuje ulice, zgrade, kuće ili fasade, po kojima se kreće ili pored kojih prolazi. To je logično i tako je svuda, jer je to svakodnevica i realnost u kojoj su rođeni ili došli i u kojoj provode svoje živote. Samo ponekad u nekom momentu, kada su posebno rapoloženi ili pak neraspoloženi ili iz razloga koje je nemoguće objasniti, pogled im se zaustavi na nekom balkonu, krovu, dekoraciji, otpalom malteru ili starom oluku neke davnašnje zgrade. Tada se pitaju odakle, zašto i od kada su baš tu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 190-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 191-1024x683.jpg

U Dimitrovgradu ih ima dosta, većina ih je u lošem stanju, mnoge su uprkos svemu još lepe, a neke od njih su caribrodski orijentiri i gotovo legende. Po pravilu sem imena pod kojim su upamćene, o njima znamo malo ili gotovo ništa. Ipak, ima ljudi koji što zbog profesije, što zbog radoznalosti ili ljubavi prema starom i lepom znaju dosta toga i umeju da obrazlože njihovu vrednost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 192-1024x683.jpg

Jedna od njih je Gorica Ljubenov. Ona nije iz Dimitrovgrada i prvi put je u njega došla sa suprugom koji je poreklom iz okoline. Odmah ju je porazila lepota onoga što Dimitovgrađani zovu „zdanijata“.
O energiji na kojoj su nastala krajem pretprošlog ili početkom prošlog veka, o njihovim prvim vlasnicima, majstorima, projektantima, arhitektonskim i dekorativnim elementima, njihovoj lepoti i prvom urbanističkom planu grada govorila je za FAR.
Gorica Ljubenov je doktor arhitekture. Diplomirala je i magistrirala u Prištini, a doktorirala u Beogradu, gde živi i radi.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović / Stefan Pavić
Montaža: Mikic Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
oktobar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar