U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba “Crga” Perice Donkova

Na Dan opštine Dimitrovgrad u galeriji “Metodi Meta Petrov” otvorena je izložba slika pod nazivom “Crga” jednog od najpoznatijih dimitovgradskih slikara Perice Donkova. Otvaranju postavke prisustvovali su predsednik opštine Vladica Dimitrov i ambasador Republike Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov sa saradnicima, ljubitelji likovne umetnosti i mediji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 259-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 260-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 261-1024x683.jpg

“Danas na ovaj sveti i blaženi dan Perica Donkov, trideset petom samostalnom izložbom, simbolički nazvanoj ‘Crga’, u množini ‘Crđe’, predstavlja se likovnoj publici i svim građanima Dimitrovgrada, monumentalnim i impresivnim slikama, delima u kojima prepoznajemo svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenosti, destrukciji i opštoj nesigurnosti. Njegovi dometi i obim stvaralačkog rada, od sredine osamdesetih godina minulog veka, do danas, baštine našu nacionalnu, ali i kulturu nekadašnje Jugoslavije. Postavkom ‘Crga’ ovaj umetnik sa bogatom karijerom, simbolično i metaforično iskazuje i pokazuje da njegova dela, kako likovni kritičari i članovi brojnih žirija naglašavaju, imaju referentan vrednosni sistem, ne ostavljajući pri tom, previše prostora za usputne slučajnosti. On kodira i traži izlaz/spas iz egzistencijalnog nemira koji nameće savremeno okruženje”, rekao je na otvaranju postavke novinar Slobodan Krstić.This image has an empty alt attribute; its file name is 262-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 263-1024x683.jpg

Predsednik opštine Vladica Dimitrov kazao je de se grad diči činjenicom da ima možda najveći broj slikara u odnosu na veličinu samog grada, ali i da je velika većina zaboravljena. Dodao je da je velika čast što je baš Perica Donkov udostojio Dimitrovgrad na ovakav dan i predstavio samo delić njegovog stvaralaštva.

“Ja sam ispunio ono što sam zamislio pre mnogo godina – da napravim jednu kompoziciju koju bih predstavio baš u ovoj galeriji. Koristim suprotne nazive za svoje slike, da ne bi upozoravao i navodio posmatrača na ono što on vidi. Ovog puta sam uradio suprotno. Ja sam u ‘Crgi’ rođen u selu Mazgoš, tako da sam hteo na taj način da se setim i tog vremena – nešto što ja nosim u sebi. To je bila ujedno i moja inspiracija”, rekao je Donkov i dodao da će se u budućnosti posvetiti svom poslu – predavati studentima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 264-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 265-1024x683.jpg

Perica Donkov je diplomirao 1981. godine na odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Dobitnik je 15 nacionalnih nagrada za slikarstvo počevši od studentske nagrade FLU 1980. i nagrade Univerziteta umetnosti 1981., zatim nagrade Galerije “Nadežda Petrović”, Zlatne palete ULUS-a, Beli anđeo, Milan Konjović, Politikine nagrade “Vladislav Ribnikar”… Samostalno je izlagao 35 puta u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi.

Svi zainteresovani izložbu Perice Donkova mogu pogledati do 8. oktobra.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar