Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno i u Bugarskoj na najvišem grebenu planine Vitoša

Planina Vitoša, koja se uzdiže u neposrednoj blizini Sofije, na južnoj strani glavnog grada Bugarske, zbog svoje dostupnosti pogodna je planinarima za uspon na vrhove koji su viši od 2000 metara, a da to ne predstavlja naročito težak zadatak. Vitoša, nacionalni park Bugarske, svakog vikenda i praznicima, odredište je stotinama ili hiljadama čak Sofijanaca i planinarima iz ostalih delova Bugarske. Preko zime, kada na Vitoši radi skijaški centar, na padinama i stazama sofijske planinske lepotice susreću se i planinari i skijaši.

This image has an empty alt attribute; its file name is 54-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 55-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 56-1024x683.jpg

Najpopularnija trasa za uspon na Vitošu je od hiže Aleko, na 1840 metara nadmorske visine, do Černog vrha, koji je sa 2290 metara i najviši vrh Vitoše. Dok ne napada sneg, ka Černom vrhu se ide letnjom stazom, kojom počinje denica evropskog pešačkog puta E-4, koji potom preko Vitoše, Verile, Rile, Pirina, Slavjanke i Olimpa, vodi sve do juga poluostrva Peloponez u Grčkoj.

Vitoša, planina prilično visoka, ali i prilično laka za uspon, mesto je nastanka organizovanog planinarskog pokreta na Balkanskom poluostrvu, zahvaljujući delovanju velikana Aleka Konstantinova (1863-1897), koji je 27. avgusta 1895. godine, od Sofije do Černog vrha, u dva dana, stotinu planinara popeo na Černi vrh i vratio u Sofiju, što je bila i prva zvanična planinarska akcija na ovim prostorima.

Planinarsko društvo „Preslap“, izvelo je u subotu, 3. oktobra, jednodnevnu akciju na Vitoši, sa izuzetno raznolikim i bogatim sadržajima. Jeste 33-oje učesnika iz Srbije izašlo na Černi vrh, ali pre i posle Černog vrha još na šest ostalih najviših vrhova Vitoše, te obišlo izvor reke Strume. Nadmorska visina hiže Aleko, kao polaznog mesta za uspon, dopušta da se bez prevelikih napora, u jednom danu, u polaganom ritmu, prođe najvišim delom Vitoše.

This image has an empty alt attribute; its file name is 57-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 58-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 59-1024x683.jpg

Vodički tim Planinrskog društva „Preslap“, koji su na Vitoši činili Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović i Dejan Radojlović, svoje planinare poveo je letnjom E-4 stazom od hiže Aleko. Oni učesnici koji su se prvi put našli na Vitoši, pomislili su u tom trenuku da je pred njima znatno teži zadatak od onoga kako je sve najavljivano. U stvari, prvih par stotina metara trase, od hiže Aleko, do kamene kućice, jeste i najstrmiji deo na trasi. Odmah potom, izlazi se na glavni vitoški put, sa koga se vidi Černi vrh, koji je relativno blizu te raskrsnice. Simbolički, letnja i zimska staza stapaju se na mestu gde se prelazi nadmorska visina od 2000 metara

This image has an empty alt attribute; its file name is 60-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 61-1024x683.jpg

Družina je potom skrenula ulevo, ka istoku, prema ranije utvrđenom planu akcije, kako bi se pre Černog vrha učesnici popeli i na vrhove Malk Rezen (2182 m) i Goljam Rezen (2277 m). Sunčan dan omogućio je da se sa staze jasno vide svi vrhovi. Ritam kretanja bio je spor, lagan, učesnicima je ostavljeno dovoljno vremena da spoznaju lepotu područja kojim su koračali: sa jedne strane – visoki planinski vrhovi, planinarske staze prepune ljudi koji se ka vrhovima lagano kreću, a na severu – panorama ogromnog grada, kakav je Sofija, čiji se pojedini kvartali i naslanjaju na Vitošu – Bojana, Dragalevci, Simeonovo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 62-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 63-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 64-1024x683.jpg

Deonica od Goljamog Rezena, do Černog vrha, našu družinu odvela je pravo do spomenika Aleku Konstantinovu na Černom vrhu. Planinari iz Srbije odali su poštu velikanu Aleku Konstantinovu, a Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva „Preslap“, održao je besedu od desetak minuta, o životu, stvaralaštvu i značaju Aleka Konstanvinova i Ivana Vazova.

Na Černom vrhu, i dalje najvišim grebenom Vitoše, bilo je prilično vetrovito, ali to ipak nije bio ni izbliza onako neprjatan vetar kakav zna da duva na Vitoši u poznu jesen ili zimi. Vitoša je i hidrografsko razvođe crnomorskog i egejskog sliva. Vode sa severne strane Vitoše završiće preko reke Iskar i Dunava, u Crnom moru. Vode sa južne strane Vitoše, preko Strume, odlaze u Egejsko more. Uostalom, reka Struma izvire na Vitoši, mreža od dvadesetak potoka čini njeno izvorište.

This image has an empty alt attribute; its file name is 65-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 66-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 67-1024x683.jpg

Naredni vrh, posle Černog vrha, do koga je družina došla, bio je Skoparnik, visok 2227 metara, vrh u obliku kupe i vrh sa koga se, uz vrh Kamen del na zapadnom delu Vitoše, najlepše vidi grad Sofija. Nedaleko od Skoparnika je i Karačair (2208 m), sa koga se odlično uočavaju Samokovsko polje, veštačko jezero Iskar, najveće u Bugarskoj, i moćna planina Rila, najviša u južnoj Evropi. Družina je nastavila dalje, i čini se tek nešto teži zadatak ispunila je kada se popela na vrh Kupena (2195 m), zato što je ovaj vrh izrazito kamenit. Ipak, samo je valjalo biti pojačano oprezan, i stići i do ovog vrha. Možda najlepši ugođaj bio je silazak sa Kupene, prolazak jedne manje visoravni, posle koje se, na jugu, ukazalo izolovano stenje vrha Jarlovski kupen (2173 m). Ovaj vrh izgleda kao usamljeno ostrvo u moru koje čini plato Vitoše. Sa Jarlovskog kupena najlepše se video ceo greben Vitoše koji je družina prethodno savladala.

This image has an empty alt attribute; its file name is 68-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 69-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 70-1024x683.jpg

Družina se sa Jarlovskog kupena ponovo uputila ka Černom vrhu, na zapad, ali se kretala nižom stazom, dok su vrhovi ostali malo više i severnije. Upravo na ovoj povratnoj trasi, družina je zastala na nekoliko mesta gde izvire reka Struma, i pratila je prvih par desetina metara njenog toka.

Kasnije, družina se ponovo popela na Černi vrh, kako bi odatle, najkraćom putanjom, sišla nazad u hižu Aleko.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap” Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar