Na vrhu Trem: Jesenji praznik na krovu Suve planine

Uvek je izazovno i atraktivno penjati se na Suvu planinu, na bilo koji njen vrh, zbog osobenosti koje ova planina poseduje. Samo tri planine u Srbiji spadaju u grupu mladih venačnih planina, alpskog tipa, sa puno stenovitih odseka, oštrih vrhova, litica – to su Suva planina, planina Greben, u kanjonu Jerme i planina Veliki krš, u blizini Bora. Kretanje po kršeivitom, stenovitom terenu, teže je i donosi više uzbuđenja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 168-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 169-1024x683.jpg

Opet, sam položaj i prostiranje Suve planine je još jedna njena posebnost. Glavni venac Suve planine prostire se u obliku potkovice koja počinje kod Niške Banje, a završava se kod Bele Palanke, te postoji “niška potkovica” i “belopalanačka potkovica” Suve planine. Prelomna tačka dve potkovice jeste vrh Pasarelo, odakle, pak, još jedan deo venca Suve planine odlazi na jug prema Babušnici i Lužničkoj kotlini. Svaki od vrhova Suve planine je oštar i kamenit, na pojedinim područjima ima i vrtača.

This image has an empty alt attribute; its file name is 170-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 171-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 172-1024x683.jpg

Uspon na Trem je poseban doživljaj, ma sa koje strane da se ka ovom vrhu krene. Sa svojih 1810 metara nadmorske visine, najviši je vrh Suva planine, svojevrsni “krov Niša” i “krov Zaplanja”. Klasična, najpoznatija i najkraća trasa ka Tremu, vodi od izletišta Bojanine vode, iznad sela Gornja Studena, na području gradske opštine Niška Banja. Oko 950 metara visinske razlike treba savladati u samo 7 kilometara trase. Prva dva kilometra ide se širokim putem, gde je uspon najblaži, sve do odvajanja za “kraljev put”. Ova oštra, strma i uska šumska staza, nazvana je po Milanu Obrenoviću, koji se posle oslobođenja Niša od turskog ropstva, 1878. godine, sa svojom pratnjom, upravo ovom trasom popeo na Trem. Nedavno je, angažovanjem poznatog planinara Radeta Nikčevića, na početku “kraljevog puta”, uređena i “kraljeva češma”, jedan slabašan, ali važan izvor pijaće vode. Naziv Suva planina jasno ukazuje da ovde vode i nema previše, te i slabašna “kraljeva češma” itekako znači planinarima koji se upute ka Tremu.

“Kraljev put”, u dužini od naredna 2 kilometra, vodi do prevoja Devojački grob, koji se nalazi na 1318 metara nadmorske visine, i razdvaja dva najpoznatija i najpopularnija vrha Suve planine – Trem i Sokolov kamen. Konačno, od Devojačkog groba naredna 3 kilometra savladava se skoro 500 metara visinske razlike, po strmom i neravnom terenu, po stazi koja vodi blizu dubokih, strahovitih odseka i ambisa na severoistočnoj strani Suve planine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 173-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 174-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 175-1024x683.jpg

Za niške planinare – lokalna akcija, ali izuzetno zahtevna. Za planinare iz drugih gradova – izazov koji se planira duže vremena. Planinarsko društvo “Preslap” uspelo je da na svoju lokalnu akciju na Suvoj planini, do vrha Trem, 11.oktobra 2020.godine okupi preko sto pedesetoro planinarki i planinara iz Niša i Beograda. Vodički tim, koji su činili Slobodan Vasković, Petar Ratković, Tamara Pinter i Miroslav Dokman, poveo je svoju družinu klasičnom trasom, od Bojanih voda, trasom koja svoju dinamiku iskazuje u svakom trenutku, pri svakom koraku. Sve je tako blizu, a tako daleko. Na nekom blažem terenu, na nekoj staroj gromadnoj planini, rodopskog tipa, čiji je reljef sastavljen od pašnjaka i blagih uzvišenja, 7 kilometara bi proteklo u laganoj šetnji. Na Suvoj planini je drugačije. Onda, kada se ka Tremu uputi manja grupa najspremnijih planinara, do krova Suve planine bi im trebalo najviše tri sata. Sada je, međutim, vodički tim učinio jedino što je mogao – usporio je ritam kretanja, tako da se, ako je ikako moguće, naprezanje najmanje oseti. Zato je do vrha Trem bilo potrebno četiri sata kretanja.

Vreme je bilo predivno, izlazak na krov Suve planine odigrao se u zlatnom jesenjem danu. Od prevoja Devojački grob, uvek se događa i vizuelni fenomen – vrh Trem nekoliko puta izmiče! Taman kada se čini da je na kraju vidokruga, toliko visoka tačka da to mora biti Trem – ubrzo se spoznaje da to nije krov Suve planine! I tako nekoliko puta, sve dok se ne ukažu tabla i kameni blok koji označavaju najviši vrh.

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

Ne može se ostati ravnodušan na atraktivne prizore kojih je bezbroj na putu od Devojačkog groba, prema Tremu. Vrlo blizu su ambisi, duboki par stotina metara. Ako pogledamo kroz useke na stenama, na istoku možemo videti Staru planinu i vrhove Babin zub i Midžor, koji su vazdušnm linijom udaljeni tek pedesetak metara. Sve vreme vide se i vrhovi na belopalanačkoj strani potkovic – Divna Gorica i Rženac. Na zapadu, blizu je i oblast Zaplanje. Prilikom uspona, lepo je pogledati i unazad – prema vrhovima Sokolov kamen i Crni kamen, i prema gradu Nišu.

Na Tremu – uživali su svi, bez obzira da li su se prvi put na njega popeli, ili ovde dolaze stalno. Ono što se na Alpima doživljava na svakom mestu, ovde, u Srbiji, odigraće se na Tremu!

This image has an empty alt attribute; its file name is 177-1024x683.jpg

Planinarsko društvo “Preslap”, ovim usponom na Trem, napravilo je fantastičan uvod, uvertiru u četvrti jesenji uspon na Rtanj, koji će se održati 18. oktobra ove godine.

Miroslav Dokman

Foto: PD „Preslap“

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar