Ministar Lončar: Oboren rekord u Beogradu sa oko 5.600 pregleda za 24 časa

“Beograd je oborio neslavan rekord, zabeležili smo skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

“Raste broj pregleda u celoj zemlji, kao i broj onih koji ostaju na lečenju. Brojevi će da rastu i u narednim danima, nadamo se da će mere dati rezultat za deset dana”, dodao je Lončar.

“Preraspodelili smo kapacitete, preraspodelili smo ljude, koji rade i u kovid, i u non kovid sistemu. I nadam se da smo obezbedili mesta. Ne kažem da će svi ostati u Beogradu, koji budu za bolničko lečenje. Obezbedili smo mesta u Mladenovcu, Loznici, odnosno Banji Koviljači, u Nišu i u Kragujevcu, da ne bi bilo iznenađenja ukoliko bi neko trebao da ide u ta mesta da bi nastavio bolničko lečenje”, istakao je ministar zdravlja.

On je napomenuo da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom, kao i da je trenutno 1100 zdravstvenih radnika koji su poztivini na koronavirus.

“Od njih, 52 se nalazi na bolničkom lečenju. Za par dana trebamo da otvorimo bolnicu u Batajnici, a odmah zatim i bolnicu u Kruševcu”, rekao je Lončar.

Stevanović: Rekord Infektivne klinike, više od 350 pregleda za 24 sata

Direkotr Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović izjavio je da je ova ustanova zabeležila naveći broj pregleda u 24 sata – više od 350.

“Uglavnom su teški pacijenti, primili maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta”, rekao je Stevanović.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje o svom zdravstvenom stanju rekao da je “još uvek svež rekovalescent”, ali je napomenuo da “vreme ne može da čeka”.

Izvor: Tanjug / N1

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar