Vavedenje – jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Ovo je veliki praznik kojim se proslavlja događaj u kome je Deva Marija postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Po obećanju da će dete koje im Gospod podari posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram, kažu crkvene knjige. Na ovaj dan Devica se zavetovala pred Bogom i ljudima, a činodejstvovao je prvosveštenik Zaharije, otac svetog Jovana Preteče. Bogorodica je u molitvama i postu u hramu ostala do dvanaeste godine.

Posle smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava mnogih porodica.

Pretpostavlja se da se ovaj dan praznuje od četvrtog veka, a pisani tragovi potiču iz 8. veka. Praznik je i hramovna slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori.

Veruje se da je Bogorodica zaštitnica žena porodilja, a i stočari je slave kako bi im zaštitila stoku od zveri.

Ako je na Vavedenje lepo vreme letina će biti dobra. Ako na današnji dan pada kiša – biće rodna godina, ako duva jak vetar – nerodna. Ako bude hladno i sa snegom, sledeća godina bila bi blaga i topla.

Izvor: RTS

Foto: Vladimir Krojf Zahariev (hram Vavedenja Presvete Bogorodice u selu Palja u opštini Surdulica)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar