a

U dimitrovgradskom Domu zdravlja još uvek ima vakcina protiv sezonskog gripa

Ove godine Domu zdravlja u Dimitrovgradu preko Zavoda za javno zdravlje iz Pirota isporučene su 2 vrste sezonske vakcine protiv gripa. Radi se o četvorovalentnim vakcinama u količini od 840 doza i trovalentnim u količini od 100 doza. Od četvorovalentnih vakcina ostalo je još 10 doza, a od trovalentnih koje se preporučuju za uzrast od 18 do 65 godina još 51. Vakcinacija se sprovodi u previjalištu svakog radnog dana od 12:00 do 18.00 časova, a zainteresovani građani mogu da se jave u Domu zdravlja kod izabranog lekara ili njegove zamene kako bi zakazali termin vakcinisanja. Ovo je u telefonskom razgovoru za FAR rekao PR Doma zdravlja dr Nikola Jordanov.

Jordanov kaže da vakcine odgovaraju preporuci Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i preporuci Evropske unije za sezonu 2020/21 godina. Ističe da polazna osnova za njihov sastav su cirkulišući virusi za koje se smatra da će biti izazivači gripa u novoj sezoni. Navodi da vakcine ne sadrže žive viruse, kao i da se daju duboko muskularno u dozi od 0.5 mililitra i besplatne su za rizične kategorije stanovništva.

“Vakcinacija obezbeđuje zaštitu od donjih sojeva virusa gripa od kojih je vakcina napravljena. Ona ne štiti od prehlade, iako su simptomi slični simptomoma gripa. Vakcina ne štiti 100 posto, ali pomaže i to u velikoj meri, redukuje teške forme bolesti i njen efekat zavisi i od samog organizma”, zaključio je Jordanov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar