Još 3.888 novozaraženih i 52 preminula, od ponedeljka nova pravila za ulazak u Srbiju

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 12.578 osoba, od kojih je 3.888 nalaza pozitivno na koronavirus. U poslednja 24 sata bitku sa koronavirusom izgubilo je 52 pacijenta.

U saopštenju se kaže da je broj smrtnih slučajeva od početka epidemije 2.632, a procenat smrtnosti 0.89 odsto. Navodi se da je hospitalizovan 9.581 pacijent, a na respiratorima se nalazi 326.

U Srbiji je od početka epidemije testirano više od 2 miliona ljudi, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 296.528, stoji u saopštenju.

Bolnice su pretrpane, u njima se leči više od 9.500 kovid pacijenata, a broj prijema i dalje je veći od broja otpusta, rekla je za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović. Navela je da je zbog velike transmisije virusa u zajednici došlo do epidemijskih karakteristika koje narušavaju zdravlje građana i istakla da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maski, a imunizacija koja je pred nama se pojavljuje kao spas.

Zbog predstojećih praznika i protivepidemijskih mera koje stupaju na snagu od ponedeljka, na graničnim prelazima je pojačan priliv putnika na ulazu u Srbiju. Od ponedeljka je strancima koji dolaze u zemlju dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova. Državljani Srbije koji nemaju negativan PCR test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana. Ta mera za srpske državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan test.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da mere koje trenutno važe ostanu na snazi i tokom predstojećeg vikenda, uključujući zabranu okupljanja više od pet osoba na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru. Jedino će radno vreme ustanova kulture od ponedeljka, 21. decembra biti produženo do 21:00 čas, propisano je Uredbom o izmenama uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koja je usvojen na sednici Vlade Srbije. Ustanove kulture su u obavezi da se tokom svog rada pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da se broj prosvetara koji su zaraženi ili u izolaciji zbog sumnji da su zaraženi korona virusom udvostručio u protekle dve nedelje, a desetina njih odsustvuje sa posla zbog kovida-19, javlja N1. USPRS je naveo da je pre dve sedmice nešto više od 2,5 odsto zaposlenih u prosveti bilo zaraženo koronavirusom i da je isto toliko zaposlenih bilo u izolaciji. Prema njihovim saznanjima, u petak 18. decembra, blizu šest procenata prosvetara je bilo zaraženo, a nešto manje od četiri odsto se nalazi u izolaciji.

“Da li su prethodne dve sedmice ostvarile svoju svrhu i koju, treba pre svega da kaže Krizni štab, koji nas nikada i nije konsultovao u vezi sa podacima. Imaju li oni svoje brojke ili nemaju, to ne znamo, ali je jasno da smo previše rizikovali, jer je ovih 3.000 ljudi, zarazilo još duplo toliko, što svojih ukućana, što đaka, što roditelja svojih đaka”, navedeno je u saopštenju.

USPRS je još jednom zbog trenutne situacije apelovao da se od ponedeljka ne drže roditeljski sastanci, već da o ocenama svoje dece roditelji budu obaveštevani onlajn.

A. Todorov (izvor: covid19.rs / RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar