Od posledica koronavirusa u Srbiji preminulo 57 osoba, još 6.903 novozaražena, na snazi nove mere

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 18.232 osobe, od kojih su 6.903 nalaza pozitivna na koronavirus.

Hospitalizovana su 7.988 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalazi 279 osoba.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminulo je 57 ljudi, ukupan broj smrtnih slučajeva je 1.891, a procenat smrtnosti 0,88 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 1.885.460 lica, a potvrđena su 213.843 slučaja koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.656 korisnika i 738 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Epidemija se rasplamsava i van Beograda, a i veliki je pritisak na bolnice. Nove mere Vlade Srbije su već na snazi.

Profesorka Medicinskog fakulteta, virusolog Tanja Jovanović, rekla je da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija. Istakla je da nema razloga za strah kada je reč o imunizaciji, jer postoje vrlo rigorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji na tržištu gde treba da se upotrebi.

Nova Covid bolnica u Batajnici, čija je izgradnja trajala četiri meseca funkcioniše bez problema, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Deo Vojne bolnice u Nišu od danas je u covid sistemu i očekuje se da se na taj način rastereti rad niškog Kliničkog centra.

Pripadnici Vojske Srbije i brojni volonteri pripremili su Halu 1 Novosadskog sajma u kojoj će se nalaziti privremena bolnica za pacijente sa lakšim simptomima virusne infekcije Covid-19.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje u Pirotu kažu da je intenzitet prenošenja virusa u populaciji na području Pirotskog okruga izuzetno visok i da se narednih desetak dana očekuje porast broja obolelih.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranje, dr Slađan Stanković, kaže da je vanredna epidemiološka situacija na području Pčinjskog okruga i smatra da bi mere koje su na snazi trebalo za dve nedelje da daju rezultate i da dođe smanjenja obolelih.

U svetu je od početka pandemije zabeleženo više od 66 miliona slučajeva, a od posledica zaraze preminulo je 1.525.000 ljudi. Oporavilo se više od 45 miliona osoba. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, a veliki broj zaraženih svakodnevno se beleži i u Indiji i Brazilu.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar